ΜΑΓΑΖΙΑ

Τα «Καραμανλίδικα του Φάνη»

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Για τους προκομμένους και τους άξιους ανθρώπους μιλάνε τα έργα. Ετσι συμβαίνει και με τον Αραπιάν, κατά κόσμον Φάνη Θεοδωρόπουλο …

30.07.2014| Updated: 25.06.2021
Τα «Καραμανλίδικα του Φάνη»

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Για τους προκομμένους και τους άξιους ανθρώπους μιλάνε τα έργα. Ετσι συμβαίνει και με τον Αραπιάν, κατά κόσμον Φάνη Θεοδωρόπουλο (φωτογρ.), που όχι μόνο συνέχισε, τρίτη γενιά, την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά και υπομονετικά και επίμονα διατήρησε και ανανέωσε τόσο την πελατεία του μικρού αλλαντοπωλείου όσο και την ήδη εκλεκτή συλλογή τους με τυριά και αλλαντικά. Συμβαδίζοντας με τις απαιτητικές εποχές, πήγε το μαγαζί τους ένα βήμα παραπέρα… στην κυριολεξία. Διαγωνίως και απέναντι από το πρώτο κατάστημα, σε ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό κτίριο, με περίτεχνες τοιχογραφίες και πέτρινους τοίχους. Το μαγαζί θυμίζει παλιό αστικό καπηλειό με μαρμάρινα τραπεζάκια – εκείνος το λέει «μεζετζίδικο».

Τι ψωνίζουμε: Εδώ θα δοκιμάσουμε, παρέα με λιγοστά κρασιά, τσίπουρο ή μπίρα, λιχουδιές που ετοιμάζει η Μαρία, η Σπανιόλα μαγείρισσα, δίνοντας έμφαση στα διαλεχτά υλικά από τα ψυγεία τους. Παραδείγματος χάριν παστουρμαδοπιτάκια Καραμανλίδικα, σαλάτα με ξινοτύρι νιώτικο και σαλάμι Δράμας, καβουρμά βοδινό με πατάτες κ.ά. Μεταξύ άλλων, ζητήστε να σας κόψουν για το σπίτι τα άρτι αφιχθέντα: καπνιστό τυρί του Τρεμπελή από τη Νάουσα, αρμυροτύρι του Κασιώτη Βοναπάρτη και τα τυριά του νιώτικου τυροκομείου Διασέλη, τα οποία βρίσκουμε αποκλειστικά στον Αραπιάν. Σημειωτέον: εδώ, ως είθισται, πριν ψωνίσεις, δοκιμάζεις.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών