ΜΑΓΑΖΙΑ

Το γάλα του Μοριά

Τριήμερο στο Ναύπλιο (μέρος β΄)

28.09.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Το γάλα του Μοριά

«Το γάλα του Μοριά» είναι το σήμα των προϊόντων γάλακτος του Συνεταιρισμού Αγελαδοπαραγωγών της Ανατολικής Πελοποννήσου. Ο Συνεταιρισμός συστάθηκε το 2011 και μετράει περίπου 10 ενεργούς κτηνοτρόφους από τους νομούς Αργολίδας και Αρκαδίας. Παράγουν γάλα (πλήρες, ελαφρύ, σοκολατούχο), γιαούρτια και επιδόρπια, βούτυρο και τυριά (φέτα, γραβιέρα, ανθότυρο και μυζήθρα), τα οποία βρίσκουμε κυρίως στην Πελοπόννησο και σε καταστήματα στην Αθήνα. Ειδοποιός διαφορά του γάλακτος; Το πολύ μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη συλλογή έως την επεξεργασία.

«Σε μία-δύο ώρες από τη συλλογή του βρίσκεται στο εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι μας επιτρέπεται να ακολουθήσουμε τεχνικές ηπιότερης επεξεργασίας, διατηρώντας τα θρεπτικά και οργανοληπτικά του στοιχεία», εξηγεί ο Γιάννης Ντούρας, χημικός και τεχνικός σύμβουλος του Συν/σμού. Φέτος, ο Συν/σμός εγκαινίασε δύο σημεία αυτόματης πώλησης (ΑΤΜ γάλακτος) στην Αθήνα, που σύμφωνα με τα σχέδιά του πρόκειται να αυξηθούν εντός του 2017. «Το γάλα που συλλέξαμε αποβραδίς ή το πρωί, το απόγευμα βρίσκεται στην Αθήνα», σημειώνει ο κ. Ντούρας. Στο Αργος άνοιξε κρεοπωλείο του Συν/σμού με μοσχαρίσιο κρέας από τους δικούς του παραγωγούς, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο, Λευτέρη Αντωνάκο, υπάρχει η σκέψη να ανοίξει κατάστημα και στο Ναύπλιο.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών