ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το Μικρό Λιβάδι

Στην περιοχή Μικρό Λιβάδι στο Ρέθυμνο για γνήσια κρητική κουζίνα, με αυστηρά επιλεγμένα υλικά.

05.08.2020| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: + κείμενο: Νίκος Κόκκας
Το Μικρό Λιβάδι

Οδηγούμε ανατολικά, λίγο μετά την είσοδο στο Νομό Ρεθύμνου, 150 μέτρα από την παραλία Επισκοπής. Αρχικά σχεδιασμένο με μοντέρνα αρχιτεκτονική και με σκοπό να γίνει κατοικία, εξελίχθηκε σε σύγχρονο ξενώνα και, από το 2000, δημιουργήθηκε το εστιατόριο. Καθαρές γραμμές, γκρι και ξύλο, γκαζόν κάτω από την πυκνή σκιά των δέντρων στην αυλή και ένα μακρύ, πολύχρωμο από τα ζαρζαβατικά, τραπέζι.

«Μικρό λιβάδι λέγεται η περιοχή», εξηγεί η Μαλαματένια Τζιμπουκάκη, το γένος Καλοτεράκη, μαγείρισσα, ψυχή και πίστη στο βασίλειό της. Χωράφια τριγύρω, καρπούζια, πεπόνια αλλά και φυστίκια, όλη η παραγωγή. Η ίδια μαγειρεύει την γνήσια κρητική κουζίνα, με αυστηρά επιλεγμένα υλικά, βιολογικά όποτε μπορεί και βρίσκει, με μικρές προσωπικές πινελιές, όπως τον κρόκο Κοζάνης στη μπεσαμέλ του απίθανου μουσακά. Πολλές από τις πρώτες ύλες τις παράγουν οι ίδιοι, με τον σύζυγό της, Αετό Τζιμπουκάκη, στο χωραφάκι πίσω από το κτίριο αλλά και στην Επισκοπή. Εποχικά είναι τα εδέσματα, αφού το «μικρό λιβάδι» είναι ανοιχτό όλο το χρόνο με πιο πολύ κίνηση τους χειμερινούς μήνες. Οι ίδιοι, αλλά και οι κόρες τους Αναστασία και Αγγελική καθώς και ο Σύρος Μαχμούτ, πολύτιμος βοηθός και μέλος της επιχείρησης, απολαμβάνουν ό,τι ταΐζουν και τους πολυάριθμους επισκέπτες και φίλους τους.


Εκτός του διάσημου μουσακά, τα χορτοπιτάκια που ψήνονται στη σχάρα αντί στο τηγάνι (μετά από προτροπή φίλου), εξαφανίζουν κάθε αμφιβολία για την ποιότητα της τροφής σε τούτο το μέρος. Γεμισμένα με καυκαλήθρες, αχατζίκους, τσιλιμπινίδια, κουρνοπόδι αλλά και μάραθο, ταλαιπωρούνται μόνο ελάχιστα λεπτά επάνω από τα πυρωμένα κάρβουνα που έχει στήσει με περισσή επιμέλεια ο Αετός στην κουζίνα, πριν σερβιριστούν σαν αμαρτωλές καυτές μπουκιές στους ανυπόμονους, ήδη ποτισμένους με εμφιαλωμένη τσικουδιά, επισκέπτες.

Προσοχή στην κατανάλωση του πλούσιου καλωσορίσματος από ψωμωμένες ελιές, γραβιέρα και ανθότυρο, για να υπάρχει χώρος για το χανιώτικο, τους μπουμπουριστούς χοχλιούς, τις ξυδάτες αγγινάρες (για αντοχή στο ποτό), το αληθινό κοτόπουλο, μεγαλωμένο από τους ίδιους για να σερβιριστεί με πιλάφι, τα γεμιστά αλλά και τον κόκορα με μπάμιες. Εκτός από τσικουδιά υπάρχει και μια μικρή επιλογή κρασιών αλλά και ζύθου.

Παραλία Επισκοπής, Ρέθυμνο, Κρήτη, Τ/28310-61.300, 6977-21.00.97, ανοιχτό καθημερινά. 15 – 25€/άτομο, χωρίς τα ποτά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών