ΕΞΟΔΟΣ

Στο κρητικό καφενείο «Ο Τζιτζιφές» τρως από τα χέρια της μαμάς

Η Μαρία Κελαϊδή και ο γιος της Κωστής σερβίρουν απίθανα σπιτικά μεζεδάκια και καλό καφέ σε ατμόσφαιρα ζεστής κρητικής φιλοξενίας στη Λαμπινή Ρεθύμνου.

03.10.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Καφενείο Τζιτζιφές

Είναι κάτι ανάμεσα σε καφενείο και ταβερνάκι και γεννήθηκε από γιο και μάνα, κάτω από απρόσμενες συνθήκες. Ο Κωστής Κελαϊδής διατηρούσε μικρή καφετέρια-take away στο Ρέθυμνο για εφτά χρόνια. Στη διάρκεια του λοκντάουν, εν μέσω πανδημίας, το κλείνει, επιστρέφει στο χωριό του τη Λαμπινή μαζί με τον επαγγελματικό εξοπλισμό του μαγαζιού και ανοίγει ένα μικρό καφενεδάκι σε πλάτωμα του χωριού, με θέα τον κάμπο και τις γύρω πλαγιές. Αρχικά ήταν μόνο ένα δωμάτιο του παμπάλαιου σπιτιού, έπειτα επεκτάθηκαν και σε διπλανό χώρο, τον νοικοκύρεψαν με πολύ κόπο, έξυσαν τους σοβάδες να φανεί η πέτρινη τοιχοποιία του και άνοιξαν δύο μεγάλα παράθυρα για τη θέα.

Καφενείο Τζιτζιφές
Ο Κωστής Κελαϊδής διατηρούσε μικρή καφετέρια-take away στο Ρέθυμνο, μέχρι που αποφάσισε να ανοίξει τον δικό του παραδοσιακό καφενέ στη γενέτειρά του, τη Λαμπινή.
Καφενείο Τζιτζιφές
Στο καφενείο «Ο Τζιτζιφές» σερβίρει μεζέδες από τα χέρια της μαμάς Μαρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρήτη: το Καφενείον του Κώστα στον Σίβα είναι από τα πιο ασυνήθιστα όλης της ΕλλάδαςΚρήτη: το Καφενείον του Κώστα στον Σίβα είναι από τα πιο ασυνήθιστα όλης της ΕλλάδαςΣτον «Τζιτζιφέ» θα πιεις από ελληνικό στο μπρίκι, ψημένο στο πετρογκάζ, μέχρι μακιάτο. Όμως στο χωριό ο καφές θα φέρει και ρακή, και η ρακή θέλει μεζέ. Εδώ αναλαμβάνει πια η μαμά του Κωστή, η Μαρία. Φέρνει στον καφενέ τηγάνια και τσικάλια και ετοιμάζει καθαρά σπιτικό φαγητό καθημερινά, σαν να μαγειρεύει για το σπίτι της. Πιάτα λίγα, με τα υλικά του τόπου και της διάθεσης.

Καφενείο Τζιτζιφές

Καφενείο Τζιτζιφές
Πιτάκια γεμιστά με τυρί και αφράτη, τραγανή ζύμη.

Καφενείο Τζιτζιφές
Χοχλιοί λαδεροί με πατάτες και ντομάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατάτες με αυγά και πιπεριές Φλωρίνης στο τηγάνιΠατάτες με αυγά και πιπεριές Φλωρίνης στο τηγάνιΟι τηγανητές πατάτες της, κομμένες βέβαια στο χέρι και τηγανισμένες σε ωραίο ελαιόλαδο, είναι πιάτο-ποίημα από μόνο του και φημισμένο, αλλά τα χεράκια της Μαρίας φτιάχνουν πολύ περισσότερα. Η κουκουβάγια της με παξιμάδι σίκαλης, γινωμένες ντομάτες και ξινομυζήθρα είναι από τις νοστιμότερες που έχω δοκιμάσει. Τα δε πιτάκια της, αφράτα μεν και με κρούστα τραγανή, μοιάζουν με μικροσκοπικά πιροσκί. Τούτη η ζύμη, που περιέχει κάμποσο ελαιόλαδο και χυμό από φρέσκα πορτοκάλια, είναι αποκάλυψη. Ανάλογα με την εποχή τα γεμίζει είτε με ξινομυζήθρα είτε με άγρια χόρτα που μαζεύει η ίδια. Θαυμαστά είναι και τα πιάτα της με αυγά στο τηγάνι: αφράτες ομελέτες, άλλοτε με πατάτες και πιπεριά, άλλοτε με κολοκυθάκια και άλλοτε με ό,τι βγάλει η εποχή και το κέφι της ώρας. Της αρέσει να τις ψήνει στο φούρνο, αφράτες και φουσκωτές, αλλά όπως λέει, οι πελάτες τις ζητούν στο τηγάνι. Αν τη ρωτήσεις όμως, στον φούρνο θα τις προτιμούσε. Το καλοκαίρι στην αυλή στήνουν και μια μικρή ψησταριά και ψήνουν σουβλάκια στα κάρβουνα.

Καφενείο Τζιτζιφές
Οι μεζέδες ετοιμάζονται με τα υλικά και τη διάθεση της ημέρας.

Πατάτες με αυγά και πιπεριές Φλωρίνης στο τηγάνι
Πατάτες με αυγά και πιπεριές Φλωρίνης.

Καφενείο Τζιτζιφές
Η μαμά του Κωστή Μαρία ετοιμάζει καθαρά σπιτικό φαγητό καθημερινά.

Τούτο το μικρό καφενεδάκι, που δεν ξεχωρίζει από τα διπλανά σπίτια παρά μόνο γιατί στην πλακόστρωτη σκιερή αυλή του με την καλαμωτή βλέπεις τα πεντέξι τραπεζάκια του, μοιάζει κι αυτό σαν σπίτι που έχει αφήσει την πόρτα του ανοιχτή για τον περαστικό, να τον συνεφέρει με ένα καφεδάκι, να τον στυλώσει με ρακή και μεζέ και να τον αφήσει να χαρεί την απέραντη θέα και την ηρεμία του τόπου. «Ο μεζές στο καφενείο είναι απαραίτητος», λέει η Μαρία. «Είναι δυνατόν να βγάλεις να σερβίρεις ρακή χωρίς μεζέ; Δεν γίνεται! Θα βγάλω και αγγουράκι», συμπληρώνει, «ντομάτα, λίγη φάβα, τυράκι, αλλά οπωσδήποτε και μαγειρευτό μεζέ. Ρακή χωρίς μεζέ δεν γίνεται».

Καφενείο «Ο Τζιτζιφές»

Λαμπινή, Ρέθυμνο

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Κρήτη

Ρέθυμνο

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών