ΕΞΟΔΟΣ

Αυλή, Ρέθυμνο: Δειπνήσαμε στο γαστρονομικό σημείο αναφοράς της πόλης

Σταθερά παντός καιρού είναι αυτό το εστιατόριο, που το αγαπούν οι ντόπιοι και το επιλέγουν για τα καλά τους τραπεζώματα.

12.08.2022
Φωτογραφίες: Έφη Παρούτσα
Αυλή, Ρέθυμνο: Δειπνήσαμε στο γαστρονομικό σημείο αναφοράς της πόλης

Από την κουζίνα της Αυλής έχουν περάσει οι Γιώργος Στυλιανουδάκης, Πέτρος Κοσμαδάκης, Αντώνης Καλυβιανάκης, Χρίστος Αγγελίδης, Βασίλης Λεωνίδου, ακόμα και μια μπριγκάντα από Γάλλους σεφ. Μάγειρες ικανοί, κάποιοι από αυτούς, τότε πρωτοεμφανιζόμενοι, όλοι τους με μπόλικο ταλέντο και άφθονη αγάπη για την Κρήτη, τις συνταγές και τα προϊόντα της. Καπετάνισσα του μαγαζιού παραμένει όμως πάντα, το ίδιο πρόσωπο, μια κυρία που εμπνεύστηκε την Αυλή όταν ήταν ακόμα πιτσιρίκα πριν από 35 χρόνια. Η Κατερίνα Ξεκάλου, μια περσόνα του Ρεθύμνου, κλασική καπάτσα Κρητικιά οικοδέσποινα, παράφορα ερωτευμένη με την πόλη της, το νησί της και τη γαστρονομία του.

Αυλή, Ρέθυμνο: Δειπνήσαμε στο γαστρονομικό σημείο αναφοράς της πόλης

Αυλή, Ρέθυμνο: Δειπνήσαμε στο γαστρονομικό σημείο αναφοράς της πόλης Αυλή, Ρέθυμνο: Δειπνήσαμε στο γαστρονομικό σημείο αναφοράς της πόλης

Περπατώντας προς την Αυλή

Αυλή, Ρέθυμνο: Δειπνήσαμε στο γαστρονομικό σημείο αναφοράς της πόλης

Η Αυλή βρίσκεται στην οδό Ραδαμάνθυος που έχει πάρει το όνομά της από τον ήρωα της μυθολογίας, τον ημίθεο Ραδάμανθυ, γιό του Δία. Είναι χωμένη μέσα στα πανέμορφα σοκάκια της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου και μαζί με το ομώνυμο μπουτίκ ξενοδοχείο στεγάζονται σε ένα αναστηλωμένο σύμπλεγμα βενετσιάνικων κτιρίων του 16ου αιώνα, που το περιέλαβε η Κατερίνα και το έκανε κούκλα. Για να φτάσω εκεί, ξεκινάω τη βόλτα μου από τη μεριά του Δημοτικού Κήπου, έτσι ώστε να διασχίσω τα πλακόστρωτα με τη μεσαιωνική ομορφιά τους, με τις ενετικές οχυρώσεις, τις αψίδες και τις βενετσιάνικες κατοικίες. Κοντοστέκομαι στο χάνι του Παττακού, στην εκκλησιά της Κυρίας των Αγγέλων, στην οικία Δρανδάκη, στο τζαμί του Καρά Μουσά πασά. Περνώντας την Κρήνη Ριμόντι ξέρω ότι είμαι πια αρκετά κοντά, και στρίβοντας στο σοκάκι μπαίνω στον κόσμο της Αυλής, από όπου έχει περάσει όλη η πόλη και όλοι οι φιλοξενούμενοί τους στα χρόνια της λειτουργίας της.

Αυλή, Ρέθυμνο: Δειπνήσαμε στο γαστρονομικό σημείο αναφοράς της πόλης Αυλή, Ρέθυμνο: Δειπνήσαμε στο γαστρονομικό σημείο αναφοράς της πόλης

Αυλή, Ρέθυμνο: Δειπνήσαμε στο γαστρονομικό σημείο αναφοράς της πόλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρήτη is a state of mindΚρήτη is a state of mind

Μενού αναμνηστικό

Η αυλή της Αυλής είναι ένα υπέροχο σκηνικό, ρομαντικό και ορεκτικό. Είναι πληθωρικά διακοσμημένη, κατάφυτη και χρωματιστή, κλασική πλέον, σε βαθμό που πολλοί πελάτες έχουν τις γωνιές που προτιμούν και τα αγαπημένα τους τραπέζια. Η καρδιά της κουζίνα χτυπάει σε κρητικούς ρυθμούς,και όπως πάντα έχει δημιουργική διάθεση.

Αυλή, Ρέθυμνο: Δειπνήσαμε στο γαστρονομικό σημείο αναφοράς της πόλης

Στην Αυλή μαγειρεύει ο σεφ Βασίλης Λεωνίδου που είχαμε γνωρίσει από το Kapsaliana Village, ένας οξυδερκής μάγειρας που ξέρει καλά πως οι βάσεις της καλής μαγειρικής ξεκινούν από την ουσιαστική γνώση της πρώτης ύλης. Ο Βασίλης, πιστοποιημένος σομελιέ ελαιολάδου, αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη του στο καλό, ελληνικό ελαιόλαδο και με την υποστήριξη της ομοϊδεάτισσάς του, Κατερίνας, προτείνει μενού γευσιγνωσίας με πιάτα ταιριασμένα καθένα και με διαφορετικό ελαιόλαδο.

Αυλή, Ρέθυμνο: Δειπνήσαμε στο γαστρονομικό σημείο αναφοράς της πόλης

Αυλή, Ρέθυμνο: Δειπνήσαμε στο γαστρονομικό σημείο αναφοράς της πόλης

Εκτός όμως από τα μενού γευσιγνωσίας, υπάρχει και το μενού α λα καρτ που εφέτος είναι ένα αναμνηστικό ταξίδι στην ιστορία της Αυλής, με πιάτα αναφορές στο παρελθόν της. Δοκιμάσαμε το γιουβαρλάκι με ξινόχοντρο του 1998, τον τόνο με άγρια χόρτα του 2019, τις ταλιατέλες κολοκυθιού με ξίγαλο Σητείας του 2003, το καλιτσούνι χαρουπιού με σοφεγάδα του 2003, το φουριάρικο κατσικάκι με το πετιμέζι του 1987. Για το τέλος πήραμε τον αρχαίο κρητικό μπακλαβά γαστρίν του 1996 και ένα φετινό γλυκό, τον μπαμπά με ρακόμελο και παγωτό κασάτο. Μαζί ήπιαμε κρητικά κρασιά, από μια μεγάλη και τρανή λίστα, που δοξάζει τον ελληνικό αμπελώνα.

Αυλή, Ρέθυμνο: Δειπνήσαμε στο γαστρονομικό σημείο αναφοράς της πόλης

Στην Αυλή διοργανώνονται οινογνωσίες, γευσιγνωσίες ελαιολάδου και μαθήματα μαγειρικής, πληροφορίες για τα οποία βρίσκουμε στο site και στη σελίδα τους στο facebook. Επίσης στην οδό Αραμπατζόγλου 38, λίγα μέτρα από το εστιατόριο, λειτουργεί το κατάστημα Avli Raw Materials που πουλάει επιλεγμένα τοπικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, ελιές, μέλια, κρασιά, βότανα, και άλλα βρώσιμα σουβενίρ.

Αυλή, Ρέθυμνο: Δειπνήσαμε στο γαστρονομικό σημείο αναφοράς της πόλης

Αυλή

Ξανθουδίδου και Ραδαμάνθυος 17, Ρέθυμνο, Κρήτη
  • Τηλέφωνο : 2831-058.250
  • Ωράριο : Καθημερινά 13.00-00.30
  • Κόστος : 30-60/ άτομο χωρίς τα ποτά

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών