ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ένα καφενείο στον Ψηλορείτη, που το λένε «Αγροτικό Δισκοπωλείο»

Στα Σίσαρχα Ανωγείων Μυλοποτάμου, στον καφενέ όπου όλα είναι μουσική, τρίζουν οι πέτρες κι αντιλαλούνε τα βουνά

13.07.2023| Updated: 14.07.2023
Ένα καφενείο στον Ψηλορείτη, που το λένε «Αγροτικό Δισκοπωλείο»

«Σ’ ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στα Σίσαρχα Ανωγείων Μυλοποτάμου, σ’ ένα παλιό πέτρινο καφενείο, που πέτρα -πέτρα εστέλιωσε το 1962 ο παππούς μου Ανδρέας Αεράκης ή αλλιώς Νιναντρέας, και η γιαγιά μου Ελένη Κουβίδη, ξεκίνησε η φλέγα της οικογένειάς μας, η ζωή μας κι η δισκογραφική μας πορεία», εξηγεί αναπολώντας ο ιδιοκτήτης του, κ. Ανδρέας Αεράκης. Κάπως έτσι ξεκίνησε το Αγροτικό Δισκοπωλείο που τα τελευταία χρόνια έχει κλέψει τις καρδιές ντόπιων, επισκεπτών και, φυσικά, των καλλιτεχνών, τους οποίους και στηρίζει.
Μερικά χρόνια πίσω, το 2019, αποφάσισε να ξαναδώσει ζωή στον οικογενειακό καφενέ, διατηρώντας ατόφια τη μυρωδιά του παλιού χώρου, χωρίς παρεμβάσεις που θα άλλαζαν την αισθητική και την αύρα του. Οι θύμησες από τις παρέες που συναθροίζονταν στους τέσσερις τοίχους του κι έξω στην αυλή του παραμένουν ζωντανές, αποτυπωμένες στην ιστορία του.

Πώς όμως συνδέεται ένας χώρος καφενείου με ένα δισκοπωλείο;

«Η σύλληψη της ιδέας ήρθε τόσο αυθόρμητα. Υποσυνείδητα μπορεί να δουλευόταν στο μυαλό μου από τα παιδικά μου χρόνια, όταν ζούσα εκεί τα καλοκαίρια, και όλες οι στιγμές έγιναν αναμνήσεις στο πέρασμα του χρόνου παίρνοντας μορφή με αυτό το αποτέλεσμα. Έτσι, συνδυάσαμε τον παλιό αυτό καφενέ με τις σημαντικότερες κρητικές δισκογραφικές παραγωγές που ξεκίνησαν  το 1975 από τον εμπνευστή και δημιουργό, τον θείο μου, Στέλιο Αεράκη και το «Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι».
Ο Στέλιος Αεράκης, όντας ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς παραγωγούς που άφησε παρακαταθήκη στην ιστορία της κρητικής δισκογραφίας, και ο πατέρας μου Μιχάλης Αεράκης, που με την εμπειρία και την γνώση του το 2001 δημιούργησε τις σημαντικές “Μουσικές εκδόσεις Σείστρον” βάζοντας άλλο ένα σημαντικό λιθάρι στο ένδοξο κάστρο της παράδοσής μας, ήταν το αίμα μου, η εμπειρία, η γερή βάση, από την οποία πήρα τη σκυτάλη κι έβαλα αρχή να στραταρίζω σ’ αυτόν τον χώρο της μουσικής δισκογραφίας» λέει ο ίδιος ο κ. Αεράκης.

Παίρνοντας λοιπόν όλα αυτά τα σημαντικά βιώματα, τις εμπειρίες και τη γνώση, με αυτό τον τρόπο ξανάδωσε ζωή στον παλιό καφενέ του παππού του, Ανδρέα Αεράκη, έτσι όπως τον οραματίστηκε: Να γίνει ένας χώρος πολιτισμού και ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, που θα υποστηρίζει οτιδήποτε καλό έχει να αναδείξει αυτός ο τόπος και θα δίνει βήμα σ’ όποιον συνδιαλέγεται με την ψυχή του κι εκφράζεται μέσω της μουσικής ή της ποίησης, «αυτών των δύο αγαπημένων αδερφίδων που κατοικούνε αγαπημένες μόνιμα σ’ αυτό το χώρο» όπως περιγράφει γλαφυρά.

Η γυμνή αλήθεια της τέχνης

«Στο «Αγροτικό δισκοπωλείο» είμαστε κατηγορηματικοί σε ό,τι αφορά στη χρήση ηχητικών μέσων, όχι μόνο από άποψη, αλλά ζητάμε μάλιστα και από τους καλλιτέχνες με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια να εκφράσουν τη γυμνή αλήθεια της τέχνης τους,  ενώ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το κοινό», αναφέρει ο κ. Αεράκης.
Αυτό είναι και το συναίσθημα που κυριαρχεί στον χώρο αυτό, καθώς συνδέει τους παρευρισκομένους με κάποιο αόρατο μαγικό νήμα, και τους οδηγεί στην έκσταση, αφού αυτά τα αόρατα νήματα είναι και οι πιο ισχυροί δεσμοί. «Επιπλέον, δίνουμε βήμα στους νέους ανθρώπους του τόπου μας και όχι μόνο, να μεταλαμπαδεύσουν όλη αυτή την ιστορία που μας έδωσαν οι παλαιότεροι και να μας την φέρουν στο παρόν μέσα από το δικό τους φρέσκο πρίσμα», τονίζει.
Αξίζει να αναφερθούν οι καλύτερες στιγμές του Αγροτικού δισκοπωλείου έως σήμερα, όπως η πολύ επιτυχημένη παρουσίαση του νέου βιβλίου των Χαϊνηδων με τίτλο «Βάρδα φουρνέλο» στην αυλή, η οποία γέμισε με νέους ανθρώπους που συνομίλησαν και τραγούδησαν μαζί τους. Επίσης, το καλοκαίρι που μας πέρασε φιλοξένησε τον Μιχάλη Αεράκη (Παπαμιχάλη) και τον Δημήτρη Λάλο με παρουσιαστή τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, σε μία ιδιαίτερη βραδιά στην οποία ξεδιπλώθηκε το προφίλ των ηθοποιών της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Σασμός», μια βραδιά που αγκάλιασε ο κόσμος με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.


Καταξιωμένοι αλλά και νέοι καλλιτέχνες του τόπου έχουν εμφανιστεί στον χώρο του Αγροτικού Δισκοπωλείου, και έχουν καταθέσει την ψυχή τους, όπως: Ψαραντώνης, Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης), Γιάννης Βάρδας (Λυραρογιάννης), Νικηφόρος Αεράκης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Βαγγέλης Βαρδάκης, Γιώργος Αβυσσινός, Μαρία Μανουσάκη, Γιάγκος Χαιρέτης, Ζαχαρίας, Σπυριδάκης, Γιώργος Μανωλάκης, Αλέξανδρος Παπαδάκης, Στέλιος Βασιλάκης, Ειρήνη Δερέμπεη, Κάρολος Κουκλάκης, Γιάννης Παξιμαδάκης, Λευτέρης Καλλέργης, Μιχάλης Κονταξάκης, Λάμπης Ξυλούρης, Δημήτρης Ξυλούρης (Κίτρος), Στρατής Σκαράκης, Νίκος Βλατάς, Βασίλης Ξυλούρης, Ιάκωβος Πατεράκης, Μαρία Κώτη, Ευγενία Τόλη-Δαμαβολίτη, Σχήμα «Αγκινάρες», Αντώνης Λεοντίδης, Γιάννης Λιναρδάκης, Κώστας Νοδαράκης, Άρης Πρεβεζάνος, Βασίλης Δραμουντάνης, Γιώργης Βρέντζος (Κάτης), Εράν, Μιχάλης & Αντώνης Φραγκιαδάκης, Χαϊνηδες κ.α., κάνοντας τις μουσικές βραδιές του Αγροτικού δισκοπωλείου μία μοναδική εμπειρία για τον κάθε επισκέπτη. Το “Αγροτικό δισκοπωλείο” επίσης κατά καιρούς γίνεται τόπος συνάθροισης μουσικόφιλων, βιβλιόφιλων, λέσχης ανάγνωσης και καλλιτεχνικών ομάδων, οι οποίοι επιλέγουν τον χώρο για να πραγματοποιήσουν συνέδρια και εκδηλώσεις.

Μυσταγωγία στην Κρητική φιλοξενία, κρητικό γλέντι και μαγγίρια

«Τα Σαββατοκύριακα είμαστε ανοιχτά από νωρίς και τις περισσότερες φορές, τα βράδια του Σαββάτου, πραγματοποιείται μουσική βραδιά με την συντροφιά της ξυλόσομπας και των μερακλίδικων μεζέδων που ετοιμάζει με φροντίδα και περίσσα αγάπη η μητέρα μου Χριστίνα μαζί με την γυναίκα μου Ελένη, και την αδερφή μου Ελένη. Όλοι μαζί σαν οικογένεια, φροντίζουμε τους καλεσμένους με αγάπη κι άδολη καλοσύνη δίνοντας την ψυχή μας σ’ αυτό που κάνουμε. Κάποιες φορές επίσης οργανώνουμε βραδιές παραδοσιακής μαγειρικής, θέλοντας να αναβιώσουμε παλιά έθιμα γαστρονομίας, όπως εκείνη του μαγγιριού, νύχτες του Γεναριού, τότες που ο κρύος καιρός προστάζει γεύσεις της παιδικής μας ηλικίας και μυρωδιές τσαγιού γεμάτες όνειρα και ξένοιαστη καρδιά. Αυτό το εισπράττουν οι επισκέπτες, γι’ αυτό όποιος έρθει εδώ, νιώθει πραγματικά σαν στο σπίτι του. Καθένας εδώ θα γλεντήσει με την καρδιά του, θα ταξιδέψει πίσω και μπροστά, θ’ ανακαλύψει την ψυχή του κάτω από τον ίσκιο της αιωνόβιας μουριάς, ακριβώς απέναντι από το σιδηρό ανάβλεμμα της μεγάλης Ανωγειανής αγωνίστριας, Ευαγγελίας Κλάδου. Θα βρεθεί δίπλα στους καλλιτέχνες που θαυμάζει, θα πει δυο λόγια της καρδιάς, να νιώσει ζωντανός, αφού εδώ τα συναισθήματα ζωντανεύουν και χορεύουν στη μέση της πλατείας τον πιο αρχαίο χορό της ψυχής. Ένα ρολόι συναισθημάτων που αφυπνίζει μνήμες είναι το Αγροτικό Δισκοπωλείο» μας λέει ο κ. Αεράκης, κλείνοντας με τα λόγια του Αριστοτέλη: «Αφού ζούμε με συναισθήματα κι όχι με τις ώρες στο ηλιακό ρολόι, γι’ αυτό και  θα ‘πρεπε να μετράμε το χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς».

Αγροτικό Δισκοπωλείο

Σίσαρχα Ρεθύμνου

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Κρήτη

Ρέθυμνο

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών