ΑΓΟΡΑ

Το πρωί γαλακτομπούρεκο, το βράδυ ψητά στα κάρβουνα

Το Σπιτικό Γαλακτομπούρεκο στο Χαλκί της Νάξου είναι ένας προπολεμικός καφενές, το all day στέκι των ντόπιων και των foodies που επισκέπτονται το νησί.

01.03.2022| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Χρήστος Καπάτος
Το πρωί γαλακτομπούρεκο, το βράδυ ψητά στα κάρβουνα

Ήταν 1η Αυγούστου του 1986 όταν μπήκε η κυρία Κατερίνα Γαλάνη στον προπολεμικό καφενέ της κυρά Έλλης και του Μάρκου Λαμπαδάκη, στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το πανέμορφο Χαλκί, ένα κεφαλοχώρι στην ενδοχώρα της Νάξου. Μαζί με τον χώρο που διατήρησε απαράλλαχτο έτσι όπως τον είχαν οι παλιοί ιδιοκτήτες, από την Κατοχή ακόμα, παρέλαβε από τους προκατόχους της και την περίφημη συνταγή για γαλακτομπούρεκο. Από 25 χρονών το φτιάχνει, τυφλοσούρτης οι αναλογίες, με γεύση άχαστη. Αυτό το τρυφερό, σιροπιαστό θαύμα με την μπιρμπιλωτή κρέμα, που ειδικά όταν έχει μόλις ξεφουρνιστεί και είναι ζεστό έχει τη γεύση της θαλπωρής, είναι πάντα πινέζα στον χάρτη της Νάξου όταν επισκέπτομαι το νησί.

25 χρονών ήταν η ιδιοκτήτρια, κυρία Κατερίνα Γαλάνη, όταν μπήκε πρώτη φορά στον προπολεμικό καφενέ
Ναξιώτικο πρωινό στο ηλιόλουστο Χαλκί

Η κυρία Κατερίνα μπαίνει πίσω από το τεζάκι και κάθε μέρα ετοιμάζει μια δόση από τη γαλακτομπουρεκένια κρέμα. Βάζει, λέει, ντόπιο φρέσκο αγελαδινό γάλα, πρωινό, αυγά δικά τους και σιμιγδάλι – εμένα, πάντως, μου θυμίζει κρέμα βρεφική έτσι όπως είναι γαλακτερό, χωρίς άλλες μυρωδιές. Στρώνει τα φύλλα, τα βουτυρώνει καλά, φουρνίζει, ξεφουρνίζει, σιροπιάζει, όλα με επιδεξιότητα χειροποίητη. Μου αρέσει και το κανταΐφι της, που δυστυχώς έχει την ατυχία να κάθεται στις βιτρίνες πλάι σε αυτό το ασυναγώνιστο γαλακτομπούρεκο και στη σύγκριση μαζί του χάνει 1-0.

Όταν είναι ζεστό έχει τη γεύση της θαλπωρής

Η κυρία Κατερίνα με τον Δημήτρη, τον γιο της τον μικρό, που τώρα τη βοηθάει στο μαγαζί

Μόνιμη πινέζα στον χάρτη μου το καφενείο στο Χαλκί

Αυτά όλα συμβαίνουν τα πρωινά, μαζί με καφέδες ελληνικούς και κομπολόγια, με ντόπια ξινότυρα και αρσενικά, με ελιές και ντομάτες, με την πρώτη δροσιά της μέρας και τη γλυκιά αντηλιά που λούζει το Χαλκί. Αργότερα παίρνουν μπρος τα τηγάνια και οι μαρμίτες και η κυρά Κατερίνα σερβίρει ακόμα δυο-τρεις σπεσιαλιτέ. Λίγα πράγματα φτιάχνει, αλλά εξόχως καλοφτιαγμένα: μαγικά κεφτεδάκια, μελιτζάνες στην κατσαρόλα, μουσακάδες και γεμιστά μελωμένα, ανάλογα με τη μέρα και την εποχή. Το βράδυ μπουμπουνίζουνε τα κάρβουνα και ανάβουν οι ψησταριές. Σερβίρουν ντόπια κρέατα στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και τώρα πρόσφατα και στη χαλικόστρωτη αυλή, στο περιβόλι ενός παλιού νεοκλασικού αρχοντικού.

Η ταμπέλα του καταστήματος δίνει την απάντηση στο ερώτημα: για ποιο λόγο να πάμε ως εκεί

«Εδώ είναι το σπίτι μου», λέει η κυρία Κατερίνα, «εδώ μεγάλωσα τα παιδιά μου, τη Ματίνα, τη Μαριέττα και τον Δημήτρη, τον πιο μικρό, που τώρα με βοηθάει στο μαγαζί».

Το Σπιτικό Γαλακτομπούρεκο

Επαρχιακή Οδός Νάξου-Απειράνθου, Χαλκί, Νάξος

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών