ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώμε vegan στην Αθήνα

Επιλέξαμε οκτώ αξιόλογα στέκια, στα οποία πάμε και με non vegan φίλους μας, ώστε κανείς να μη μείνει παραπονεμένος.

12.09.2019| Updated: 01.11.2021
Πού τρώμε vegan στην Αθήνα

Στην Αθήνα, όπου η χασαποταβέρνα ποτέ δεν πεθαίνει, πρόκειται για νίκη το γεγονός ότι λειτουργεί πλέον διψήφιος αριθμός εστιατορίων vegan-vegetarian. Ένα από αυτά είναι το πολύ χαριτωμένο Peas, κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης. Eδώ φτιάχνουν το δικό τους tempeh, ένα προϊόν από ρεβύθια σε ζύμωση, μαριναρισμένο με μπαχαρικά, το οποίο θα δοκιμάσετε τυλιχτό ή σε μερίδα. Τα γλυκά χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη και χωρίς ζωικά λιπαρά είναι ιδιαίτερα νόστιμα.

Στο Peas θα δοκιμάσετε και γλυκά χωρίς ζωικά λιπαρά, ζάχαρη και γλουτένη. Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Πιο ψηλά, στο Κουκάκι, στο Veganaki (Αθανασίου Διάκου 38, Κουκάκι, Τ/210-92.44.322)φτιάχνουν τυλιχτά σε πιτάκια ολικής άλεσης με ωραίες γεμίσεις και σάλτσες. Το Mamma Tierra στην Ακαδημίας το ξέρουν οι περίοικοι του κέντρου για τις ωραίες σαλάτες-γεύματα, όπως η macrobiotic, που έχει γλυκοπατάτες φούρνου, ψητό τόφου, λαχανίδα (κέιλ) και φρέσκο κρεμμύδι. Το μενού του έχει πολύ ενδιαφέρον. Μακάρι να διέθετε και περισσότερες θέσεις για να φάει κανείς εκεί.

Σουβλάκι με μανιτάρια στο Cookoomela Grill. (Φωτογραφία: Fosphotos)

Ωραίο και το σουβλάκι από «γύρο» τεσσάρων μανιταριών στο Cookoomela Grill. Το ζητάτε με μία από τις διαφορετικές χειροποίητες σάλτσες τους: red με ντομάτα, yellow με μουστάρδα και green με μυρωδικά. Υπάρχει διαθέσιμο και ένα με «σουτζουκάκι» από φακές. Αν είστε σινεφίλ και ταυτόχρονα γλυκατζής, τα vegan σισιλιάνικα cannoli, διάσημα από τη φράση «Leave the gun, take the cannoli» από την ταινία «Ο νονός», θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.

Με «μυζήθρα» αμυγδάλου και χαρουποπαξίμαδο ο ντάκος στο Lime Bistro.

Μερίδα «γύρου» μανιταριών, που μοσχομυρίζει θυμάρι, σερβίρουν στο περιποιημένο Lime Bistro. Μαζί θα δοκιμάσετε και ντάκο, πιάτα με ζυμαρικά και το μπέργκερ Beyond, με λιωμένο vegan τυρί «τσένταρ».

Στη Γη στη Γλυφάδα.

Το «γκουρμέ» vegan-χορτοφαγικό είναι η Γη. Θεωρείται ένα πολύ καλό εστιατόριο, χωρίς την ταμπέλα της ωμοφαγίας/χορτοφαγίας/veganism. Το μενού είναι μεγάλο, διαθέτει μέχρι και επιλογές από φρέσκα, raw vegan τυριά, όπως η «μυζήθρα» αμυγδάλου με βότανα ή η «μοτσαρέλα» από αμύγδαλα και κάσιους, με ντομάτα και βασιλικό. Μας αρέσουν τα ζεστά ή κρύα πιάτα με noodles – με «κορδέλες» κολοκυθιού (κρύο πιάτο) ή ρυζιού (ζεστό πιάτο).

Αν και τα γλυκά των Vegan Fairies μπορούμε να τα βρούμε σε τέσσερα πέντε σημεία στην Αθήνα, για τα αλμυρά τους θα πρέπει να έρθετε στη νεραϊδοφωλιά, στη Νέα Ερυθραία. Το μαγαζί είναι για take away. Ξεχωρίζουμε το ωμοφαγικό ταϊλανδέζικο, με νουντλς καρότου, κολοκυθιού, κόκκινο λάχανο, κόλιανδρο και σάλτσα φυστικοβούτυρο. Πάρτε ένα τσίζκεϊκ με βάση χουρμά, αμύγδαλο και λιόσπορο (με τρία διαφορετικά toppings) ή το «ντόνατς», δηλαδή μια αφράτη μπάρα με βρώμη, καρύδα, αμυγδαλοβούτυρο παραγωγής τους, βύνη ρυζιού και χουρμάδες, και επικάλυψη σοκολάτα-καρύδα.

Σάντουιτς, σαλάτες και γλύκα στο Bamboo Vegan. (Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου)

Πολύ φρέσκα σάντουιτς με τόφου, αλλά και σαλάτες και γλυκάκια, θα δοκιμάσετε στο ευρωπαϊκών στάνταρ μίνι μάρκετ και café Bamboo Vegan, στη Σόλωνος. Σερβίρουν βιολογικό καφέ με πέντε επιλογές σε φυτικά γάλατα (αμύγδαλο, καρύδα, σόγια, βρώμη και φουντούκι).

Τα λαδερά των Αθηνών

Στον Διοματάρη φτιάχνουν πολύ ωραία γεμιστά κολοκυθολούλουδα και, αν δεν είστε vegan αλλά vegetarian, τα σερβίρουν με ξινομυζήθρα. Ο παράδεισος των λαδερών είναι εδώ και χρόνια ο Κίτσουλας, που έχει περί τα 20 φαγητά κάθε μέρα, από μελιτζάνες κοκκινιστές μέχρι φασολάκια, φοβερό ιμάμ και γεμιστά. Κατσαρόλες με μαγειρευτά της εποχής βγάζει κάθε ξημέρωμα το οινομαγειρείο Ήπειρος. Στα Σκαλάκια θα δοκιμάσετε νόστιμους ανθούς και γεμιστά, όπως και στον Βλάση, ένα εστιατόριο που δεν έχει επηρεαστεί από μόδες και σερβίρει με συνέπεια καλής ποιότητας μαγειρευτά. Στο καινούργιο ΦΙΤΑ φτιάχνουν ωραίες μπάμιες με φρέσκια ντομάτα, ενώ στον Οικονόμου δεν θα σταματήσετε να βουτάτε καλό ψωμί στα δροσερά φασολάκια και σε ένα σωρό καλομαγειρεμένα κατσαρολάτα που σερβίρει, όπως οι μπάμιες, που μένουν ατόφιες στο μαγείρεμα, όλο γλύκα.

 

Peas, Φαλήρου 40, Κουκάκι, T/210-92.18.875

Mamma Tierra, Ακαδημίας 84, Εξάρχεια, 211-41.14.420

Veganaki, Αθανασίου Διάκου 38, Κουκάκι, Τ/210-92.44.322

Cookoomela Grill, Θεμιστοκλέους 43-45, Εξάρχεια, Τ/211-18.22.343

Lime Bistro (Δεκελέων 23, Κεραμεικός, Τ/210-34.74.423)

Γρηγορίου Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, Τ/210-96.48.512)

Vegan Fairies (Ν. Πλαστήρα 29, Νέα Ερυθραία, Τ/210-80.70.858)

Διοματάρη (Δημοφώντος 80, Πετράλωνα)

Κίτσουλας, Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι

Σκαλάκια, Αιγινήτου 32, Ιλίσια

Βλάσης, Μαιάνδρου 15, Ιλίσια

ΦΙΤΑ, Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος

Οικονόμου, Κυδαντιδών 32, Πετράλωνα

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών