ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Μαλαγουζιά: Δοκιμάζουμε μια ελληνική ποικιλία που όλο και ανεβαίνει

Η Σταχτοπούτα του ελληνικού αμπελώνα ή το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος; Μάλλον και τα δυο. Η εξέλιξη της αγαπημένης ποικιλίας και 27 δοκιμασμένες ετικέτες από όλη τη χώρα.

07.12.2023
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Μαλαγουζιά

Γιατί Σταχτοπούτα; Επειδή η Μαλαγουζιά βρισκόταν στα αζήτητα –στα όρια του αφανισμού– πριν από χρόνια, όμως όλα άλλαξαν όταν πιάστηκε στο «ραντάρ» του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και της Ρωξάνης Μάτσα. Ο πρώτος ασχολήθηκε με την ανάδειξή της, έχοντας πιστέψει σε αυτήν από το 1981, η δεύτερη με τη διάδοσή της, στέλνοντας εμβολιοκληματσίδες σε όποιον ενδιαφερόταν. Αυτές οι ενέργειες οδήγησαν στο μεγάλο «μπαμ» της ποικιλίας, η οποία έχει καταλάβει πλέον όλη την Ελλάδα. Οι φυτεύσεις της έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, με αρκετά ελληνικά οινοποιεία να παράγουν –τουλάχιστον– μία ετικέτα από αυτήν. Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με κάτι τη Μαλαγουζιά, θα λέγαμε πως κατάφερε να γίνει brand name αντίστοιχο του Chardonnay. Δεν συγκρίνω τις ποικιλίες ούτε τη δημοφιλία τους, αλλά, ενώ πριν από 20 χρόνια κάποιος έμπαινε σε ένα εστιατόριο και ζητούσε ένα ποτήρι Chardonnay, πλέον με την ίδια άνεση –και ζέση– ζητάει Μαλαγουζιά. Αν δεν είναι αυτό η επιτομή του success story, τότε δεν ξέρω τι είναι!

Υπήρξε η Μαλαγουζιά ασχημόπαπο; Δεν μπορώ να απαντήσω. Ίσως παλαιότερα να διέφεραν απλώς τα γούστα και κατόπιν η τεχνογνωσία και η εμπειρία να της έδωσαν την πραγματική της διάσταση. Το βέβαιο είναι πως σήμερα έχει καταφέρει να επιδείξει τόσα διαφορετικά πρόσωπα, ώστε θεωρώ απίθανο να μη βρείτε έστω και ένα που θα σας γοητεύσει.

Μαλαγουζιά
Μαλαγουζιές της Πελοποννήσου, αρκετές από μεγάλα υψόμετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠοιος δεν ξέρει την Κυδωνίτσα;Δοκιμάζοντας Κυδωνίτσα: Ένα success story από τη Λακωνία στο ποτήρι μας Τα πολύ γενικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας θα λέγαμε πως είναι τα αρώματα πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών κυρίως, αλλά και λουλουδιών. Έχει μέτριο σώμα και οξύτητα και λιπαρή υφή, το μαγικό όμως είναι πως προσαρμόζεται σε κάθε κλίμα, δίνοντας διαφορετικού στιλ κρασιά. Έτσι, μπορεί να έχουμε Μαλαγουζιές με βοτανικό χαρακτήρα, τροπικό φρούτο ή τονισμένη λεμονάτη οξύτητα. Συγκεκριμένα, τα μεγάλα υψόμετρα και τα ψυχρά κλίματα της δίνουν πιο λεμονάτο φρούτο και νότες βασιλικού ή μέντας. Τέτοιες είναι κυρίως οι Μαλαγουζιές της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από άποψη συνδυασμού με το φαγητό – ντολμαδάκια γιαλαντζί, σπανακόπιτα, χορτοπιτάκια, μπαρμπούνια μαρινάτα σε πορτοκάλι και μοσχολέμονο τους πάνε γάντι. Οι πεδιάδες και τα ζεστά κλίματα της δίνουν υψηλότερο αλκοόλ, τροπικό φρούτο, ώριμο πυρηνόκαρπο και πιο στρογγυλό στόμα.

Οι μαλαγουζιές της Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής είναι περισσότερο κατάλληλες για απεριτίφ, αλλά μπορούν να ταιριάξουν και με ελαφριά μεζεδάκια, όπως μπρουσκέτες με ψητά βερίκοκα και γκοργκοντζόλα, φρέσκα, μαλακά τυράκια με φρούτα και πράσινες σαλάτες με φρουτώδεις βενεγκρέτ. Ένα τρίτο στιλ πατάει σε πιο έντονο ανθικό χαρακτήρα – τριαντάφυλλα, λεμονανθοί και γιασεμί μπλέκουν με γιαρμάδες, λάιμ και νεκταρίνια. Αυτές οι Μαλαγουζιές ταιριάζουν υπέροχα με σεβίτσε λαβράκι ή μπάφα και tiradito με γαρίδες Κοιλάδας.

Μαλαγουζιά
Μαλαγουζιές από οινοποιεία της κεντρικής Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡετσίνα explainer: το εθνικό μας κρασί από το Α στο ΩΡετσίνα explainer: το εθνικό μας κρασί από το Α στο ΩΠέρα από το στιλ που προκύπτει εξαιτίας του κλίματος, υπάρχουν και τα διαφορετικά στιλ λόγω της οινοποίησης. Έχουμε ξηρές Μαλαγουζιές σε ανοξείδωτη δεξαμενή αλλά και σε βαρέλι. Αν με ρωτάτε, το έντονο άρωμα του τελευταίου δεν είναι ό,τι καλύτερο για μια αρωματική ποικιλία, όμως η συνετή χρήση δρυός ή ακακίας –σε ένα ποσοστό και όχι σε ολόκληρο το κρασί– μπορεί να προσφέρει πιο έντονο λιπαρό στοιχείο και πιο πολύπλοκο χαρακτήρα, με νότες μελιού, αγιοκλήματος και μπριός. Οι συγκεκριμένες Μαλαγουζιές μπορούν να συντροφεύσουν πλούσια πιάτα, όπως λαχανοντολμάδες, λαβράκι με σάλτσα άνηθου και κοτόπουλο με εστραγκόν και ζεστή πατατοσαλάτα. Οι πορτοκαλί εκδοχές της φοριούνται πολύ. Λωτοί, μανταρίνια, αποξηραμένα βερίκοκα, ξηροί καρποί, φλούδα νεραντζιού είναι κάποια από τα αρώματά τους, ενώ είναι οι πιο περίπλοκες από άποψη pairing – όπως όλα τα πορτοκαλί κρασιά, έτσι και οι αντίστοιχες Μαλαγουζιές αγαπούν τις έντονες γεύσεις, σαν το πέστο πράσινης ελιάς, καρδιές αγκινάρας περασμένες από τη σχάρα και σερβιρισμένες με λεμόνι και πρωτόλαδο, φαλάφελ με σάλτσα ταχίνι, μελιτζάνα με miso, λάχανο ψητό με σκόρδο, καβουρδισμένα φουντούκια και γιαούρτι. Τέλος, στη Μαλαγουζιά πηγαίνει πολύ το επιδόρπιο στιλ. Είναι σπάνιες οι γλυκές, αλλά τα λίγα δείγματα που υπάρχουν είναι καλά. Μέλι, γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού, κομπόστα ροδάκινο, άνθη εσπεριδοειδών συνθέτουν ένα γοητευτικό στόμα που μπορεί να ταιριάξει υπέροχα με τάρτες φρούτων, πάβλοβα με τροπικά φρούτα ή ροδακινόπιτα. Για τους τολμηρούς προτείνεται πάντα και ο συνδυασμός με καρίκι Τήνου και τσάτνεϊ βερίκοκο.

Μαλαγουζιά
Στους αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας η Μαλαγουζιά δίνει τον καλύτερο χαρακτήρα της

Η γευστική δοκιμή: 27 Μαλαγουζιές στο ποτήρι

Θράκη

Μαλαγουζιά, Anatolikos Vineyards

Τα κρασιά των αδερφών Νικολαΐδη έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας από το ξεκίνημά τους. Η Μαλαγουζιά του 2022 όμως μας δίχασε. Βρήκαμε ίχνη οξείδωσης και αρώματα σάπιου μήλου και καρυδιού, με το ίδιο αρωματικό προφίλ να ακολουθεί και στο στόμα. Ίσως πρόκειται για μια natural προσέγγιση ή διαφορετική επιλογή στιλ. Αλκοόλ: 12,5% Τιμή: 16€

Μαλαγουζιά, Κτήμα Βουρβουκέλη

Δρα Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ μάς θύμισε αυτή η Μαλαγουζιά, χωρίς όμως αυτό να της στερήσει μια καλή βαθμολογία. Κομψή μύτη με αρώματα άγουρου ροδάκινου, αχλαδιού, μήλου κομπόστα, ενώ το στόμα είναι σε άλλη κατεύθυνση, με ένταση, ώριμα φρούτα, ξεχωριστή λιπαρότητα και αίσθηση γλυκύτητας. Απολαυστική για όσους αγαπούν τις εντάσεις και τα αρώματα. Αλκοόλ: 13,5% Τιμή: 14€

Μαλαγουζιά

Μακεδονία

Plano, Κτήμα Τέχνη Οίνου

Εδώ τα λουλούδια παίζουν «κρυφτό» με το ροδάκινο, ώσπου ξεμυτίζουν ζαχαρωμένος ανανάς και μάνγκο. Λίγο τσίμπημα στη γλώσσα από το CO2 προσθέτει πόντους στο προφίλ του κρασιού, όπως και η τριανταφυλλένια επίγευση. Με την ωραία οξύτητα και το αλμυρό τελείωμα θα έκανε όμορφη παρέα σε κυδώνια και γυαλιστερές. Αλκοόλ: 12% Τιμή: 14€

Μαλαγουζιά, Κτήμα Αρβανιτίδη

Ένα αμπελοτόπι στα ορεινά του Ασκού, έξω από τη Θεσσαλονίκη, έχουν επιλέξει οι αδερφοί Αρβανιτίδη για την εκφραστική και τόσο ισορροπημένη Μαλαγουζιά τους. Βάθος στη μύτη με αποξηραμένα άνθη, μπόλικο λάιμ και τροπικά φρούτα, πλούτος στο στόμα με ζωηρή οξύτητα, λευκόσαρκα ροδάκινα και ανανά. Χορτόπιτες, ντολμαδάκια, ψαρικά και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες τής πάνε υπέροχα. Αλκοόλ: 12,5% Τιμή: 13€

Single Vineyard, Domaine Costa Lazaridi

Κορυφαία έκφραση της ποικιλίας, που κατέκτησε τη μεγαλύτερη βαθμολογία της δοκιμής. Δώστε της μόνο λίγο χρόνο για να ξεδιπλώσει τα αρώματα από λίτσι και λευκά λουλούδια. Αν και όχι τόσο τυπική στη μύτη, έχει αξεπέραστη φινέτσα. Στο στόμα είναι ελαφριά και έχει μεγάλη επίγευση, που δεν συναντάται συχνά στις Μαλαγουζιές. Αλκοόλ: 13% Τιμή: 16€

Έναρξις, Wine Therapy

Το outsider που μας άφησε άφωνους! Ο οινολόγος Θωμάς Κοντοπός έβαλε όλη την πείρα και το μεράκι του σε αυτό το κρασί από επιλεγμένα αμπέλια της Χαλκιδικής. Τo παράγει εδώ και τέσσερα χρόνια και το διαθέτει μόνο από το Wine Therapy στη Νέα Ραιδεστό. Μύτη σοφιστικέ, με δόσεις από ροδάκινο, λίτσι, λεμόνι κονφί και νύξεις ορυκτότητας, στόμα με δομή και πολυπλοκότητα. Αλκοόλ: 13% Τιμή: 13€

Μαλαγουζιά, Aμπελώνας Καμκούτη

Στο Βελβεντό της Κοζάνης η οικογένεια Καμκούτη έχει ιστορία τριών γενεών στην οινοποίηση. Από τους ορεινούς αμπελώνες, αυτή η Μαλαγουζιά δεν διαθέτει τα ελκυστικά αρώματα της ποικιλίας, είναι ελαφρά αναγωγική – τα βρίσκουμε κυρίως στην επίγευση. Λιπαρά ή τηγανητά ψάρια θα ταίριαζαν με την οξύτητά της. Αλκοόλ: 13% Τιμή: 13€

Χελώνες, Κτήμα Άλφα

Ένα κρασί με δύο πρόσωπα και μεγάλες διακυμάνσεις στη βαθμολογία. Μύτη ανθική με ώριμα κίτρινα φρούτα, ίσως υποτονική, σε πλήρη αντίθεση με το στόμα. Με την πρώτη γουλιά καραδοκεί μια ευχάριστη έκπληξη. Είναι γεμάτη φρεσκάδα, με ωραία οξύτητα, πάχος, πυκνότητα και φρουτώδη επίγευση. Αλκοόλ: 13% Τιμή: 15€

Μαλαγουζιά, Κτήμα Γεροβασιλείου

Ο «μαέστρος» της ποικιλίας, που εξακολουθεί να τη διευθύ- νει μαγικά, κρατάει τα σκήπτρα από την πρώτη μονοποικιλιακή της εμφιάλωση, το 1994. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου δεν χρειάζεται συστάσεις. Σε μια τυφλή δοκιμή υποψιάζεσαι το κρασί του από το άρτιο σύνολο. Εδώ έχουμε καθαρό και εκφραστικό φρούτο, με τα τροπικά α- ρώματα να αφήνουν λίγο χώρο σε νότες τριαντάφυλλου, και φι- νετσάτο και δροσιστικό στόμα, γεμάτο και στρογγυλό, με μακρά επίγευση. Αλκοόλ: 13% Τιμή: 18€

Μαλαγουζιά, Κτήμα Χρυσοστόμου

Η Μαλαγουζιά αλλιώς! Μια διαφορετική έκφραση που μας άρεσε πολύ. Έξτρα πολύπλοκο μπουκέτο με βοτανικό χαρακτήρα από δυόσμο, θυμάρι, μέντα και φασκόμηλο – σαν μια πρωινή βόλτα στα Πιέρια, όπου βρίσκεται το κτήμα. Τα ίδια αρώματα ακολουθούν στο στόμα, χωρίς μεγάλη ένταση, αλλά με ωραία επίγευση. Βάλτε τη δίπλα σε ντολμαδάκια γιαλαντζί. Αλκοόλ: 13% Τιμή: 12€

Μαλαγουζιά, Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Καινούργια ετικέτα και εμφιάλωση για το Κτήμα, που μόλις πρόλαβε να φτάσει πριν από τη δοκιμή. Διακριτική μύτη χωρίς πολύ φρούτο, με οξειδωτικές νότες και βοτανικότητα. Στο στόμα τα πάει καλύτερα, με σωστή δομή και σύνθεση κι ένα πικάντικο άγγιγμα CO2, χωρίς όμως το ενδιαφέρον που προκαλούν τα υπόλοιπα κρασιά του Στέλλιου Μπουτάρη. Θα περιμένουμε την εξέλιξή του. Αλκοόλ: 13,5% Τιμή: 14€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤερουάρ... με ολίγoν από ΒαρδάρηΟ σομελιέ προτείνει: Τερουάρ με ολίγoν από Βαρδάρη

Κεντρική Ελλάδα

Διαδρομές, Κτήμα Στροφιλιά

Με τη Μαρία Μαλτέζου στο τιμόνι, οι διαδρομές της Στροφιλιάς ανεβάζουν ταχύτητα και συναρπάζουν. Η Μαλαγουζιά από τα αμπέλια στην Ανάβυσσο ίσως δεν είναι το δυνατό χαρτί του οινοποιείου, ωστόσο προτείνεται σε όσους αρέσουν τα δειλά αρώματα λεμονιού και η ανεβασμένη οξύτητα. Αλκοόλ: 12,5% Τιμή: 11€

Μαλαγουζιά, Αμπελώνες Μάρκου

Μια Μαλαγουζιά από την Αττική φουλ τροπική, όπου οι μπανάνες στήνουν χορό με τα λάιμ και τους ανανάδες. Αυτός ο εξωτικός χαρακτήρας μπολιάζεται με τη δροσιά της μέντας και του πράσινου μήλου. Στο στόμα διαθέτει φρεσκάδα και πάχος που δεν συναντάς εύκολα στην ποικιλία, και μια φρουτώδη επίγευση που επιμένει. Αλκοόλ: 12,5% Τιμή: 12€

Amuse Blanc, Κτήμα Μουσών

Ζωηρό λεμονοπράσινο χρώμα, αρώματα από μήλα, αχλάδια και πράσινο αμύγδαλο, ιδιαίτερος βοτανικός χαρακτήρας με τσάι του βουνού και βότανα, ωραία δομή και νόστιμη αλατότητα. Δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται με την πρώτη γουλιά. Θα συντροφεύσει άψογα μύδια αχνιστά, άπαχα ψάρια και λευκά τυριά. Αλκοόλ: 12,5% Τιμή: 14€

Μαλαγουζιά, Κτήμα Μάτσα

Η Ρωξάνη Μάτσα είναι μορφή του ελληνικού κρασιού, όχι τόσο επειδή συνέχισε την παράδοση της οικογένειας Καμπά, όσο για τον αγώνα της στη διάδοση της Μαλαγουζιάς. Στο ξηροθερμικό κλίμα της Αττικής η σπουδαία οινοποιός δημιουργεί μια φινετσάτη πράσινη Μαλαγουζιά, με διακριτικά βοτανικά αρώματα. Στο στόμα είναι σαρκώδης, καθαρή και νόστιμη, με γλυκιά επίγευση. Της ταιριάζουν τα θαλασσινά, οι πίτες και οι λεμονάτες σάλτσες. Αλκοόλ: 13,5% Τιμή: 14€

Κλεψύδρα, Κτήμα Σαμαρτζή

Μια απόλυτα εξωστρεφής μύτη, τόσο εκρηκτική σε φρούτα, που, αν τα αναφέραμε όλα, θα χρειαζόμασταν σελίδες. Είναι μια Μαλαγουζιά φτιαγμένη για να αρέσει και να γίνει το hit του καλοκαιριού. Το στόμα δεν έχει την ίδια εντυπωσιακή ένταση και φρεσκάδα, αλλά είναι ισορροπημένο, με καλή συμπύκνωση. Απολαύστε τη σαν απεριτίφ, για να νιώσετε την τροπική της ενέργεια και να μοσχοβολήσει καλοκαίρι. Αλκοόλ: 12,5% Τιμή: 10€

Μαλαγουζιά, Κτήμα Πετρήεσσα

Μας μπέρδεψε εντελώς με το χρώμα και τα αρώματά της. Οι απαλές ροζέ ανταύγειες, τα λουκούμια, η καραμέλα και το τρι- αντάφυλλο παρέπεμπαν ξεκά- θαρα σε Μοσχοφίλερο. Στόμα γλυκό και ελαφρά λουλουδάτο, με ασύνδετη και λίγο άγρια οξύτητα. Αλκοόλ: 13% Τιμή: 10€

Story, Θηβαϊκή Γη

Άλλη μία Μαλαγουζιά που φέρνει προς το Μοσχοφίλερο. Λίγο οι χάλκινες ανταύγειες, λίγο το γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο και τα βαριά αρώματα που αγκομαχούν να δείξουν φρεσκάδα, μας απομάκρυναν από την ποικιλία. Ίσως στα εδάφη και στο κλίμα της Βοιωτίας να θέλει άλλο χειρισμό η Μαλαγουζιά. Το στόμα είναι καλύτερο. Αλκοόλ: 13,5% Τιμή: 13€

Νέηλυς, Οινοποιία Αναστασίας Φράγκου

Μια μύτη «έξω καρδιά», όπως και η παραγωγός της, Αναστασία Φράγκου, μια γυναίκα με πλατύ χαμόγελο. Μπόλικο λευκό φρούτο, πεπόνι, χαμομήλι, λίγη μέντα και θυμάρι δημιουργούν ένα ενδιαφέρον σύνολο. Είναι το κρασί που θα δώσει ευχαρίστηση και θα τονώσει τη διάθεσή μας τα καλοκαιρινά βράδια. Θα τη θέλαμε με λίγη παραπάνω οξύτητα, που θα της χάριζε νεύρο. Αλκοόλ: 13% Τιμή: 14€

Μαλαγουζιά Δρυός 2022, Κτήμα Χατζημιχάλη

Στην Κοιλάδα της Αταλάντης η οικογένεια Χατζημιχάλη εμπλουτίζει τη Μαλαγουζιά με ζύμωση και ωρίμανση του 25% σε δρύινα βαρέλια. Όμορφο χρυσαφένιο χρώμα, αλλά χωρίς ιδιαίτερο φρούτο στη μύτη – υπερισχύουν αρώματα τυριού και βουτύρου. Καλύτερο στο στόμα, αρκετά απλό όμως. Η οξύτητα κυριαρχεί του φρούτου και του όγκου, ενώ το βαρέλι αφήνει μια γλυκιά αίσθηση. Αλκοόλ: 13,5% Τιμή: 15€

Πελοπόννησος

Μαλαγουζιά, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Οι ορεινοί αμπελώνες στα 800 μ. ανεβαίνοντας προς Καλάβρυτα δίνουν ένα κρασί με λεπτότητα στη μύτη και μίνεραλ χαρακτήρα. Ξεχωρίζουν λευκόσαρκα ροδάκινα με καθαρές νότες κρέμας γιαουρτιού και μια δόση μέντας, που ακολουθούν και στο στόμα. Το σώμα και η σωστή δομή το βοηθούν να σταθεί δίπλα σε ριζότο και ζυμαρικά με θαλασσινά. Αλκοόλ: 12,5% Τιμή: 10€

Μαλαγουζιά, Κτήμα Πυργάκη

Ασυνήθιστο αλλά ενδιαφέρον κρασί από τον Ασπρόκαμπο Κορινθίας. Μια άλλη προσέγγιση της ποικιλίας, με τροπικό αέρα και μάλιστα ασυνήθιστες νότες καρύδας. Αρώματα βουτυράτα και έντονη βανίλια, σαν να έχει περάσει βαρέλι. Στο στόμα είναι πιο σαφής η επίδραση του ξύλου με βανίλια, καπνό και ωραίο φρούτο, που ισορροπεί με την οξύτητα. Αλκοόλ: 13,5% Τιμή: 12€

Μαλαγουζιά, Οινοποιείο Τετράμυθος

Τα βιολογικά αμπέλια του οινοποιείου των Καλαβρύτων, που βρίσκονται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο, έδωσαν την πιο ντροπαλή Μαλαγουζιά της δοκιμής. Ανάλαφρη καθώς είναι, μπορεί να σερβιριστεί ως απεριτίφ και θα αρέσει σε όσους δεν αγαπούν τις εντάσεις. Τα απαλά αρώματα αχλαδιού με ελαφρά ορυκτότητα δεν εξισορροπούν την έντονη οξύτητα. Αλκοόλ: 12% Τιμή: 12€

Μαλαγουζιά 103, Οινοποιείο Κανακάρη

Κουβαλά τη δροσιά και τον λουλουδάτο αέρα του βουνού. Κομψή, χωρίς ιδιαίτερο πλούτο, αλλά με εκφραστικότητα, ελαφρά λιπαρότητα στο στόμα και μέτρια επίγευση. Θα την προτιμούσαμε λίγο πιο ενδιαφέρουσα, γι’ αυτό την προτείνουμε σαν απεριτίφ. Αλκοόλ: 12% Τιμή: 11€

Γεωμετρία, Οινοποιείο Λαφαζάνη

Δεν ξέρουμε ποια αξιώματα της γεωμετρίας εφάρμοσε ο Σπύρος Λαφαζάνης, αλλά η Μαλαγουζιά που δημιούργησε είναι μια πετυχημένη σύνθεση, αποτελούμενη από τους ημιορεινούς αμπελώνες της Κορινθίας και την πολύχρονη εμπειρία του. Κατάφερε να της δώσει τυπικό στιλ με λευκά λουλούδια και κίτρινα φρούτα, γεμάτο στόμα με ίσες δόσεις φρούτου και οξύτητας, και διάρκεια. Στα συν της και η πολύ προσιτή τιμή. Αλκοόλ: 12% Τιμή: 10€

ΜαλαγουζιάΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ επανάσταση του κρητικού κρασιού: η νέα εποχή ενός αρχαίου αμπελώναΗ επανάσταση του κρητικού κρασιού: η νέα εποχή ενός αρχαίου αμπελώνα

Νησιά

Μαλαγουζιά Υστέρνι, Οινοποιείο Μωραΐτη

Στην Πάρο η οικογένεια Μωραΐτη έχει ταυτίσει το όνομά της με τις εξαιρετικές οινοποιήσεις. Επέλεξαν τους αμπελώνες στο Υστέρνι για τη Μαλαγουζιά τους. Μύτη φινετσάτη με λουλούδια και λευκόσαρκο ροδάκινο, στόμα με αρκετή νοστιμιά, ελαφριά αλατότητα και στυφάδα. Βάλτε τη δίπλα σε ψητά ψάρια με πράσινη σαλάτα ή καπνιστό σολομό. Αλκοόλ: 12,5% Τιμή: 14€

Μαλαγουζιά 2021, Volacus Wine

Η μοναδική Μαλαγουζιά της σοδειάς 2021 έρχεται από την Τήνο, καθώς ο Μιχάλης Κοντιζάς θέλει να δίνει χρόνο στα κρασιά του. Εσωστρεφές κρασί, χωρίς μεγάλη φρεσκάδα και ελαφρά οξείδωση. Στο στόμα υπερισχύουν τα καραμελωμένα φρούτα, το τσάι, οι νότες μελιού και κεριού. Φαίνεται πως έχει φτάσει στην κορύφωσή της, αλλά δεν μας στενοχωρεί, γιατί τώρα πρέπει να έχει ήδη κυκλοφορήσει ο τρύγος του 2022. Αλκοόλ: 13,5% Τιμή: 18€

Δοκίμασαν οι:

Λίζα Βιντζηλαίου, οινολόγος
Τίνα Παπασινου, οινολόγος
Σπύρος Ζουμπούλης, οινολόγος
Δημήτρης Κουμανης, οινογράφος
Σταύρος Μουστάκας, οινογράφος
Μαίρη Τζάρα, οινολόγος

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 64.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών