ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Ρεβεγιόν με βότκα και μεζέδες, για ένα αλλιώτικο κάλεσμα στο σπίτι

Για ένα αλλιώτικο ρεβεγιόν που δεν θα σας απασχολήσει πολλή ώρα, συνδυάστε βότκα με χαβιάρι, αυγοτάραχο, ωραίες ελιές αλλά και καπνιστή πάπια και σολομό.

29.12.2023
Φωτογραφία: Shutterstock
Ρεβεγιόν με βότκα και μεζέδες, για ένα αλλιώτικο κάλεσμα στο σπίτι

Έχετε στολίσει όμορφα το σπίτι και καλέσατε λίγους φίλους να περάσετε μαζί τη βραδιά. Τώρα, καθισμένοι στην πολυθρόνα, με τον καφέ να κρυώνει σιγά σιγά, έχετε διάθεση για γιορτινή βόλτα στην πόλη και όχι για προετοιμασία δείπνου. Σας καταλαβαίνω και συμφωνώ απολύτως! Γι’ αυτό, λοιπόν, έχω έτοιμη πρόταση για ένα αλλιώτικο ρεβεγιόν που δεν θα σας απασχολήσει περισσότερο από ένα μισάωρο στην κουζίνα. Όσος χρόνος, δηλαδή, χρειάζεται για να ανοίξετε τις συσκευασίες από το σούπερ μάρκετ ή τα deli food και να βάλετε τα εδέσματα στις πιατέλες. Εναλλακτικός τίτλος της πρότασης; Dinner με βότκα, για να ξαφνιάσετε ευχάριστα τους καλεσμένους σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα απαραίτητα ποτά μιας γιορτινής κάβαςΤα απαραίτητα ποτά μιας γιορτινής κάβας

Οι βότκες από δημητριακά έχουν πολύ διακριτικά αρώματα φρεσκοθερισμένου σιταριού, εσπεριδοειδών, φρυγανισμένου ψωμιού, ξύλου και καπνού, ακόμα και μπαχαρικών (κυρίως πιπεριού), και ο ξηρός και σχετικά ουδέτερος αρωματικά χαρακτήρας τους τις κάνει ιδανικές να συνοδεύσουν αλμυρές νοστιμιές.

Ξεκινήστε λοιπόν το ρεβεγιόν σερβίροντας ανάλαφρες βότκες με άρωμα δημητριακών ως απεριτίφ με πατέ, μπρικ, χαβιάρι, αυγοτάραχο, ωραίες ελιές, αλλά και μπρουσκέτες με πάστα ελιάς, μπλινίς με ξινή κρέμα και μικρές τηγανίτες από τριμμένη πατάτα, τις latkes (θα βρείτε έτοιμα Rostis στο ΙΚΕΑ και στο Lidl).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 εκλεκτά ποτά που δεν θέλουμε να λείπουν από την κάβα μας αυτά τα Χριστούγεννα10 εκλεκτά ποτά που δεν θέλουμε να λείπουν από την κάβα μας αυτά τα Χριστούγεννα
Φωτογραφία: Shutterstock

Πιο στιβαρές βότκες αναζητούν καπνιστά ψάρια και καπνιστά μύδια, καπνιστή πάπια, σολομό μαριναρισμένο με κάθε τρόπο αλλά και ψητό, κυνήγι, πικάντικα κεφτεδάκια, παραδοσιακή πηχτή και ευρωπαϊκές τερίνες (όλα υπάρχουν αυτές τις μέρες σε αφθονία επιλογών σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μαρκετ, όπως ΑΒ, Σκλαβενίτης, My Market, Θανόπουλος κ.ά.). Επίσης, κάθε είδους μοσχαρίσιο ταρτάρ και πιάτα με ξινολάχανο, καθώς και τουρσιά προτείνονται ανεπιφύλακτα.

Τέλος, μια φινετσάτη βότκα με νότες εσπεριδοειδών και γλυκάνισου δεν θα έλεγε όχι σε μια χριστουγεννιάτικη πουτίγκα και –γιατί όχι;– σε παραδοσιακές τηγανίτες με μέλι.

Σερβίρισμα: Οι βότκες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στους 8-9°C. Χρησιμοποιήστε σαμπανιέρα και αναζητήστε το «ποτήρι για αποστάγματα» – αν δεν προλαβαίνετε, η τουλίπα του λευκού σας κρασιού είναι ό,τι πρέπει. Γενικά, το πόδι στα παγωμένα ποτά εμποδίζει τη θερμοκρασία του χεριού να ζεστάνει το περιεχόμενο. Μπορείτε επίσης να σερβίρετε τη βότκα σας με μεγάλα και σκληρά παγάκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ6 θαυμάσια τσίπουρα για τα γιορτινά ανταμώματα6 θαυμάσια τσίπουρα για τα γιορτινά ανταμώματα

8 βότκες με στιλ

  • Zubrowka Bison Grass (€ 18,00) – Πολωνέζικη, αρωματισμένη με το δυσεύρετο και πανάκριβο «βισονόχορτο».
  • Belvedere Vodka Pure (€ 48,60) Επίσης πολωνέζικη, super premium βότκα που έχει ταυτιστεί με την πολυτέλεια και τη σόουμπιζ.
  • Absolut (€ 19,20) Κλασική! – Διακριτικά αρώματα δημητριακών και νότες αποξηραμένων φρούτων.
  • Titos Handmade Vodka (€ 31,00) Με προέλευση από το Τέξας, εξαπλή απόσταξη, αρωματική και γευστική καθαρότητα.
  • 42 Below Pure Vodka (€ 21,50) – Παίρνει το όνομά της από τον 42ο παράλληλο στη Νέα Ζηλανδία, όπου βρίσκεται το αποστακτήριο. Καθαρότητα και απαλή γεύση.
  • Stolichnaya Elit (€ 58,40) – Ρωσική βότκα με μεταξένια απαλότητα, απευθύνεται στους λάτρεις της πολυτέλειας και της αυθεντικότητας.
  • Ketel One (€ 25,15) – Ολλανδικής προέλευσης, με κρυστάλλινη καθαρότητα και φίνα αρώματα.
  • Grey Goose (€ 49,00) – Με γαλλικό διαβατήριο, πεντακάθαρο ποτό, με φίνα αρωματικότητα και βελούδινη υφή.

 

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1073.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών