ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ ιστορία του μήλου στον κόσμοΗ ιστορία του μήλου στον κόσμομήλα είναι ένα αρχαίο φρούτο. Ίσως να δυσκολευόμασταν να βρούμε ομοιότητες ανάμεσα στα σημερινά και στα πρώτα εκείνα μήλα, που ήταν μικρά και με ελάχιστη σάρκα, πάντως άγριες μηλιές υπήρχαν από πολύ παλιά. Αν και οι σημερινές καλλιεργήσιμες ποικιλίες κατάγονται όλες από ένα είδος μηλιάς του Καυκάσου, το δέντρο υπήρχε και στον ευρωπαϊκό χώρο. Ναι, οι Ευρωπαίοι γνωρίζαμε από τα γεννοφάσκια μας τα μήλα. Μπορεί ίσως να πει κανείς ότι έχουμε παραγνωριστεί κιόλας. Γι’ αυτό και χαιρόμαστε μεν όταν πρωτοβγαίνουν στην αγορά τα καινούργια της σεζόν, φρεσκοκομμένα από τα δέντρα και γεμάτα χυμούς και αρώματα, αλλά μέχρι να φύγει ο χειμώνας τα έχουμε βαρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣVegan μηλόπιτα με τραγανό μείγμα κραμπλVegan μηλόπιτα με τραγανό μείγμα κραμπλ

Από τη μία η παραμονή τους στα ψυγεία επί μακρόν, όπου χάνουν την πρώτη τους νιότη, και από την άλλη η έλλειψη άλλων φρούτων, τα καταδικάζουν στην ανυποληψία. Βαριόμαστε. Αυτό είναι όλο. Επειδή όμως πενία (και ανία) τέχνας κατεργάζεται, ο άνθρωπος έχει βρει τρόπους να τα αξιοποιήσει σε μαγειρέματα και γλυκά. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν χιλιάδες συνταγές με μήλα, αλμυρές και γλυκές, παλιές και σύγχρονες. Για το χοιρινό με μήλα, ας πούμε, γίνεται αναφορά και στον Απίκιο. Ξέρουμε επίσης ότι τoν Μεσαίωνα αφαιρούσαν τον πυρήνα και τα αποξήραιναν, κρεμασμένα σε κλωστή όπως τις λιαστές ντομάτες. Στην κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία, τα χτυπάνε με σφυρί και τα αποξηραίνουν σαν τα ξερά σύκα κι είναι τα λεγόμενα pommes tapées, τα οποία μουλιάζουν σε κρασί και σερβίρουν σαν γλυκό. Στην Αυστρία τα κάνουν στρούντελ, στην Ολλανδία πάλι τα μαγειρεύουν με ρέγκα. Για να μη μιλήσουμε για τις μηλόπιτες που σχεδόν κάθε λαός έχει και τη δική του «εθνική» συνταγή ή προτίμηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣμηλόπιτα με αλμυρή καραμέλαΜηλόπιτα apple crumble με αλμυρή καραμέλα και φουντούκια

Για ποια μηλόπιτα να πρωτομιλήσουμε; Για αυτή που έφτιαχνε πάντα η μαμά μας κάθε χειμώνα, με τα μήλα κάτω κάτω στο ταψί και από πάνω τον χυλό του κέικ και η οποία μοσχοβολούσε κανέλα; Για την άλλη διάσημη ανάποδη τάρτα των Γάλλων που προέκυψε κατά λάθος, όταν η κυρία Τατέν ξέχασε να βάλει τη ζύμη στο ταψί και έβαλε πρώτα τα μήλα; Για την τάρτα με μήλα που αγαπούν οι Νορμανδοί; Για την εύκολη τάρτα γκαλέτ που δεν χρειάζεται ταρτιέρα; Ή για την apple pie των Αμερικανών που είναι κι ένα από τα αγαπημένα τους γλυκά; Απίθανο το εύρος, η νοστιμιά, η ποικιλία που βρίσκει κανείς όταν ψάχνει στις παραδόσεις διαφόρων χωρών για μηλόπιτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάβλοβα: μια μπαλαρίνα που έγινε γλυκόΠάβλοβα: μια μπαλαρίνα που έγινε γλυκό Εμείς εδώ σας δίνουμε πέντε δικές μας αγαπημένες συνταγές για να εξασκηθείτε φέτος το χειμώνα και -γιατί όχι;- να ξεκινήσετε τη δική σας οικογενειακή παράδοση: Να βρείτε τη μία συνταγή για μηλόπιτα που θα φτιάχνετε ξανά και ξανά, χωρίς να τη βαρεθείτε ποτέ.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 162.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών