«Το χατσαπούρι το τρώμε για πρωινό, μαζί με τον καφέ ή το τσάι. Κάνουμε και πεϊνιρλί για το πρωί ή πιο μετά, αν πεινάσουμε. Ζυμώνουμε πολλά ψωμιά, όλα τα κορίτσια μαθαίνουμε. Από τη μαμά μου έμαθα να φτιάχνω γλυκά, αλλά τις ζύμες τις κατάφερα κάπως μόνη μου. Ήμουν δέκα χρονών την πρώτη φορά που ζύμωσα, η μαμά μου εργαζόταν μέχρι αργά και ερχόταν κουρασμένη, οπότε ζύμωνα για να βοηθάω», θυμάται σήμερα η Νταρετζάν Βασακμάντζε.

Χατσαπούρι για αρχάριους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ Αφροδίτη Γεωργιάδου μεγάλωσε τρώγοντας σουρβά και λάτρευε το τυροχαβίτσοΗ Αφροδίτη Γεωργιάδου μεγάλωσε με σουρβά, τιμώντας το ποντιακό φαγητόΕίναι κιόλας 25 χρόνια στην Ελλάδα, έφτασε σε ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας στην Ομόνοια στις 25 Μαΐου 1997. Το ταξίδι της ξεκίνησε μερικές ημέρες νωρίτερα από την Τιφλίδα. Η Ντάρι, όπως την ξέρουν σήμερα, γεννήθηκε στο χωριό Τοlebi της Samtredia στη Γεωργία, σε μια οικογένεια με άλλες δύο κόρες, σπούδασε Οικονομικά στην Τιφλίδα και έπειτα παντρεύτηκε. Με τον πόλεμο αναγκάστηκε να φύγει για βιοποριστικούς λόγους, είχε τότε μια φίλη στην Αθήνα και έτσι ήρθε εδώ. Ούτε μια χούφτα συμπατριώτες της δεν βρίσκονταν τότε στη χώρα. Γρήγορα βρήκε δουλειά σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη ως οικονόμος, όπου έμεινε πέντε χρόνια, μέχρι να μεγαλώσει τον μικρό γιο της οικογένειας. Στο Μετς, όπου τη συναντήσαμε, φροντίζει εδώ και δεκαεφτά χρόνια την ίδια οικογένεια, πρώτα τους γονείς, που σήμερα είναι παππούδες, και ύστερα την οικογένεια της κόρης τους. Είναι ασύγκριτα διακριτική. Η φωνή της είναι ήρεμη, όπως και οι κινήσεις της. Με τα μικρά παιδιά είναι σαν μαμά, φροντίζει για τη διατροφή αλλά και τους τρόπους τους, ξέρει τα χούγια τους, βάζει σε τάξη τις απαιτήσεις και ακούει προσεκτικά τα «θέλω» τους. Έχουν τον δικό τους κώδικα στο σπίτι η Ντάρι και τα δύο μικρά.

Χατσαπούρι για αρχάριους Χατσαπούρι για αρχάριους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαστόρικα ψωμιά από τους γεωργιανούς φούρνους της ΑθήναςΜαστόρικα ψωμιά από τους γεωργιανούς φούρνους της ΑθήναςΚαι είναι φανερό πως τη λατρεύουν. «Τα φαγητά της Γεωργίας δεν τα μαγειρεύω, γιατί στα σπίτια όπου εργάζομαι θέλω τα παιδιά να τρώνε καλά και δεν το ρισκάρω με ιδιαίτερες, ξένες γι’ αυτά, γεύσεις. Στο σπίτι με τον άντρα μου καμιά φορά τα φτιάχνω, αλλά συνήθισα τόσο πολύ στο ελληνικό φαγητό, που πλέον μου αρέσει περισσότερο. Γιουβαρλάκια, κοκκινιστό, ρεβύθια, κεφτεδάκια, όλα τα κάνω», απαριθμεί το συνηθισμένο χειμωνιάτικο συνταγολόγιο. Πρώτη στην αξιοσύνη, ετοίμασε σε ελάχιστο χρόνο ένα παραδοσιακό πρωινό, μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή του ζυμαριού για χατσαπούρι, ενώ από την προηγούμενη έφτιαξε το γεωργιανό γλυκό Ideal. Στη συνέντευξη ήθελε μόνο να γράψουμε πόσο ευχαριστεί την Ελλάδα και τους Έλληνες, τόσο καλά που της έχουν φερθεί. Τίποτε άλλο. Σπάνια πάστα ανθρώπου η Ντάρι, εμείς πρέπει να την ευχαριστήσουμε!

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 43.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών