Τα παξιμάδια είναι ένα θαυμάσιο καλοκαιρινό σνακ, εύκολο στη μεταφορά, εξαιρετικά ευέλικτο, πάντα έτοιμο για αμέτρητους γευστικούς συνδυασμούς. Από το πρωί μέχρι το βράδυ μπορούμε να τα χαρούμε μόνα τους ή να τα συνδυάσουμε με μαρμελάδες, με τυριά, αλλαντικά, λαχανικά ή με αυγά. Παρακάτω θα βρείτε πολλές ιδέες για γρήγορα γεύματα με παξιμάδια αλλά και μερικές πολύ ιδιαίτερες, δημιουργικές και νόστιμες αλμυρές και γλυκές συνταγές που θα τα απογειώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτάκος ο κρητικός, ο ελληνικός: 18 συνταγές που φωνάζουν καλοκαίρι!Ντάκος ο κρητικός, ο ελληνικός: 18 συνταγές που φωνάζουν καλοκαίρι!

τι μπορώ να κάνω με παξιμάδια

12 ιδέες για γρήγορα γεύματα με παξιμάδια

Για πρωινό

  • Συνδυάζουμε κριθαρένιο παξιμαδάκι με 1/2 τριμμένη ντομάτα, 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο, 1/2 αβοκάντο λιωμένο με το πιρούνι, 1/2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού, 1 αυγό ποσέ και 1 φέτα μπέικον, τραγανό.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ 200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό, 1 σταρένιο παξιμαδάκι, σπασμένο και 60 γρ. μαρμελάδα φράουλα ή γλυκό βύσσινο.
  • Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε 1 παξιμάδι σικάλεως, 150 ml γάλα της αρεσκείας μας (κατσικίσιο ή αμυγδάλου, ή ακόμα και σοκολατούχο), 2 κουτ. σούπας μέλι, 2 κουτ. σούπας ταχίνι + 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκρέπες 19 συνταγέςΚρέπες: 19 συνταγές για το σνακ που δεν χορταίνουμε ποτέ

Για σνακ

  • Σπάμε σε κομμάτια 1 παξιμάδι σικάλεως, περιχύνουμε με 2 κουτ. σούπας μέλι, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας σταφίδες, 1 κουτ. σούπας καρύδια, σπασμένα, και 50 γρ. κεφαλοτύρι νιώτικο, χοντροκομμένο.
  • Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας μέλι με 1 κουτ. σούπας νερό. Βάζουμε 2 παξιμαδάκια σικάλεως σε ένα βαθύ πιάτο και περιχύνουμε με το μείγμα. Τρίβουμε στον τρίφτη ή ψιλοκόβουμε από πάνω 1 ροδάκινο και προσθέτουμε 100 γρ. φρέσκο ανθότυρο.
  • Σπάμε σε κομμάτια 1 παξιμάδι σταρένιο, λιώνουμε 4-5 φράουλες με το πιρούνι και τις ρίχνουμε πάνω από το παξιμάδι. Ραντίζουμε με 1 κουτ. σούπας κονιάκ και περιχύνουμε με 100 γρ. ζεστή πραλίνα φουντουκιού.

Για μεσημεριανό

  • Πάνω σε μια κριθαροκουλούρα τρίβουμε 1 σκελίδα σκόρδο και την πετάμε. Απλώνουμε επάνω 1 ντομάτα τριμμένη, προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο και 1/2 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο. Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 1 μέτριο καλαμάρι και το σοτάρουμε σε 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά με λίγο αλάτι και μπούκοβο. Το βάζουμε πάνω από την ντομάτα, ρίχνουμε λίγο ξύσμα λεμονιού και πιπέρι και σερβίρουμε.
  • Συνδυάζουμε 1 κριθαροκουλούρα, 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο, 2-3 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού, 5-6 ντοματίνια, κομμένα στη μέση και 70 γρ. ελληνική βουβαλίσια μοτσαρέλα, χοντροκομμένη.
  • Συνδυάζουμε 3 παξιμαδάκια λαδιού, 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο, 3 κουτ. σούπας ντομάτα τριμμένη, 70 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, 2 λευκά μανιτάρια, ωμά, σε φετάκια και αλατοπίπερο. Ψήνουμε για 2 λεπτά στο γκριλ του φούρνου, να λιώσει το τυρί. Βάζουμε σε κάθε παξιμάδι από 1 φέτα προσούτο και σερβίρουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαλάτα με ψαρονέφρι και ροδάκινα στο γκριλΦρούτα στις σαλάτες, φρούτα και στο φαγητό: 23 συνταγές άκρως καλοκαιρινές

Για βραδινό

  • Χτυπάμε στον πολυκόφτη 2 ντομάτες, χωρίς φλούδες και σπόρια, μέχρι να γίνουν χυμός. Τις περνάμε από
    σήτα και τις βάζουμε σε βαθύ πιάτο. Προσθέτουμε χυμό από 1/2 λεμόνι, 1/4 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού, 1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο, 1/4 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη, 1/2 αβοκάντο, σε κυβάκια, 2 παξιμαδάκια λαδιού, σε κομμάτια, 2 ελιές θρούμπες, χωρίς κουκούτσι, 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Μια ιδιαίτερη σουπίτσα.
  • Tρίβουμε σκόρδο πάνω σε 1 κριθαροκουλούρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 1 κολοκύθι τριμμένο, 50 γρ. φέτα τριμμένη, 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι, 1 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1/2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. Απλώνουμε πάνω στην κριθαροκουλούρα και σερβίρουμε με 2 φέτες σοταρισμένο απάκι και 1 αυγό μελάτο.
  • Σε μια πιατέλα σπάμε 5-6 σταρένια παξιμάδια. Ραντίζουμε με 1 κουτ. γλυκού ξίδι και 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε 3 πιπεριές κέρατο, ψιλοκομμένες, 12-14 ντοματίνια, κομμένα στη μέση, 1/2 φιλέτο στήθος κοτόπουλου ψητό, σε μπουκιές, 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη, και αλατοπίπερο. Συνοδεύουμε με τυροκαυτερή.

Δείτε εδώ 6 ακόμη ιδιαίτερες συνταγές με παξιμάδια:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών