Τα παξιμάδια είναι ένα θαυμάσιο καλοκαιρινό σνακ, εύκολο στη μεταφορά, εξαιρετικά ευέλικτο, πάντα έτοιμο για αμέτρητους γευστικούς συνδυασμούς. Από το πρωί μέχρι το βράδυ μπορούμε να τα χαρούμε μόνα τους ή να τα συνδυάσουμε με μαρμελάδες, με τυριά, αλλαντικά, λαχανικά ή με αυγά. Παρακάτω θα βρείτε πολλές ιδέες για γρήγορα γεύματα με παξιμάδια αλλά και μερικές πολύ ιδιαίτερες, δημιουργικές και νόστιμες αλμυρές και γλυκές συνταγές που θα τα απογειώσουν.
12 ιδέες για γρήγορα γεύματα με παξιμάδια
Για πρωινό
- Συνδυάζουμε κριθαρένιο παξιμαδάκι με 1/2 τριμμένη ντομάτα, 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο, 1/2 αβοκάντο λιωμένο με το πιρούνι, 1/2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού, 1 αυγό ποσέ και 1 φέτα μπέικον, τραγανό.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ 200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό, 1 σταρένιο παξιμαδάκι, σπασμένο και 60 γρ. μαρμελάδα φράουλα ή γλυκό βύσσινο.
- Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε 1 παξιμάδι σικάλεως, 150 ml γάλα της αρεσκείας μας (κατσικίσιο ή αμυγδάλου, ή ακόμα και σοκολατούχο), 2 κουτ. σούπας μέλι, 2 κουτ. σούπας ταχίνι + 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα.
Για σνακ
- Σπάμε σε κομμάτια 1 παξιμάδι σικάλεως, περιχύνουμε με 2 κουτ. σούπας μέλι, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας σταφίδες, 1 κουτ. σούπας καρύδια, σπασμένα, και 50 γρ. κεφαλοτύρι νιώτικο, χοντροκομμένο.
- Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας μέλι με 1 κουτ. σούπας νερό. Βάζουμε 2 παξιμαδάκια σικάλεως σε ένα βαθύ πιάτο και περιχύνουμε με το μείγμα. Τρίβουμε στον τρίφτη ή ψιλοκόβουμε από πάνω 1 ροδάκινο και προσθέτουμε 100 γρ. φρέσκο ανθότυρο.
- Σπάμε σε κομμάτια 1 παξιμάδι σταρένιο, λιώνουμε 4-5 φράουλες με το πιρούνι και τις ρίχνουμε πάνω από το παξιμάδι. Ραντίζουμε με 1 κουτ. σούπας κονιάκ και περιχύνουμε με 100 γρ. ζεστή πραλίνα φουντουκιού.
Για μεσημεριανό
- Πάνω σε μια κριθαροκουλούρα τρίβουμε 1 σκελίδα σκόρδο και την πετάμε. Απλώνουμε επάνω 1 ντομάτα τριμμένη, προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο και 1/2 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο. Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 1 μέτριο καλαμάρι και το σοτάρουμε σε 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά με λίγο αλάτι και μπούκοβο. Το βάζουμε πάνω από την ντομάτα, ρίχνουμε λίγο ξύσμα λεμονιού και πιπέρι και σερβίρουμε.
- Συνδυάζουμε 1 κριθαροκουλούρα, 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο, 2-3 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού, 5-6 ντοματίνια, κομμένα στη μέση και 70 γρ. ελληνική βουβαλίσια μοτσαρέλα, χοντροκομμένη.
- Συνδυάζουμε 3 παξιμαδάκια λαδιού, 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο, 3 κουτ. σούπας ντομάτα τριμμένη, 70 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, 2 λευκά μανιτάρια, ωμά, σε φετάκια και αλατοπίπερο. Ψήνουμε για 2 λεπτά στο γκριλ του φούρνου, να λιώσει το τυρί. Βάζουμε σε κάθε παξιμάδι από 1 φέτα προσούτο και σερβίρουμε.
Για βραδινό
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη 2 ντομάτες, χωρίς φλούδες και σπόρια, μέχρι να γίνουν χυμός. Τις περνάμε από
σήτα και τις βάζουμε σε βαθύ πιάτο. Προσθέτουμε χυμό από 1/2 λεμόνι, 1/4 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού, 1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο, 1/4 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη, 1/2 αβοκάντο, σε κυβάκια, 2 παξιμαδάκια λαδιού, σε κομμάτια, 2 ελιές θρούμπες, χωρίς κουκούτσι, 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Μια ιδιαίτερη σουπίτσα. - Tρίβουμε σκόρδο πάνω σε 1 κριθαροκουλούρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 1 κολοκύθι τριμμένο, 50 γρ. φέτα τριμμένη, 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι, 1 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1/2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. Απλώνουμε πάνω στην κριθαροκουλούρα και σερβίρουμε με 2 φέτες σοταρισμένο απάκι και 1 αυγό μελάτο.
- Σε μια πιατέλα σπάμε 5-6 σταρένια παξιμάδια. Ραντίζουμε με 1 κουτ. γλυκού ξίδι και 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε 3 πιπεριές κέρατο, ψιλοκομμένες, 12-14 ντοματίνια, κομμένα στη μέση, 1/2 φιλέτο στήθος κοτόπουλου ψητό, σε μπουκιές, 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη, και αλατοπίπερο. Συνοδεύουμε με τυροκαυτερή.