
20'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 40'
Υλικά
Βάρος: για ένα μεγάλο μπριός του κιλούΓια την επιφάνεια
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το αλμυρό μπριός με ελιές, λιαστές ντομάτες και κασέρι, ξεκινάμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι το αλά- τι, τη ζάχαρη, το γάλα, τα αυγά και τη μαγιά και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 3-5 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
- Δυναμώνουμε λίγο την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο. Μόλις ενσωματωθεί, ελέγχουμε αν η ζύμη είναι ελαστική και γυαλιστερή. Αν όχι, ζυμώνουμε λίγο ακόμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να τα «πάρει».
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο όγκο.
- Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα. Αν το θέλουμε οπωσδήποτε για την ίδια μέρα, το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2-3 ώρες να κρυώσει καλά, ώστε να πλάθεται ευκολότερα.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την πλάθουμε ελαφρώς και την τοποθετούμε σε μια μεγάλη φόρμα, π.χ. μια φόρμα για pandoro ή για πανετόνε ή μια φόρμα κέικ με τρύπα (υπάρχουν χάρτινες φόρμες μιας χρήσης για πανετόνε. Αν η φόρμα είναι μεταλλική, τη βουτυρώνουμε και την αλευρώνουμε). Πιέζουμε ελαφρώς τη ζύμη προς τα κάτω – θα πρέπει να γεμίζει τη φόρμα περίπου μέχρι τη μέση ή τα δύο τρίτα.
- Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 40°C (αν ρυθμίζεται τόσο χαμηλά, αλλιώς ανάβουμε απλώς το φως) και τοποθετούμε στο κάτω μέρος ένα μπολ καυτό νερό, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες στόφας.
- Βάζουμε μέσα τη φόρμα με το μπριός, χωρίς να το σκεπάσουμε, και αφήνουμε για τουλάχιστον 40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί σε όγκο.
- Αλείφουμε το μπριός με το μείγμα αυγού-νερού, προσέχοντας να μην την τρυπήσουμε και κάτσει. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους ή παπαρουνόσπορους.
- Ψήνουμε την μπριός σε προθερμασμένο φούρνο στους 165°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τη σερβίρουμε ζεστή. Αν κρυώσει, μπορούμε να την ξαναζεστάνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε συμβατικό.
- Συνοδεύουμε το αλμυρό μπριός με μαλακό κατσικίσιο τυρί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.