ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπριός με σπανάκι, μυρωδικά και φέταΜπριός με σπανάκι, μυρωδικά και φέτα
20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 40'

Υλικά

Βάρος: για ένα μεγάλο μπριός του κιλού

Για την επιφάνεια

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το αλμυρό μπριός με ελιές, λιαστές ντομάτες και κασέρι, ξεκινάμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι το αλά- τι, τη ζάχαρη, το γάλα, τα αυγά και τη μαγιά και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 3-5 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
  2. Δυναμώνουμε λίγο την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο. Μόλις ενσωματωθεί, ελέγχουμε αν η ζύμη είναι ελαστική και γυαλιστερή. Αν όχι, ζυμώνουμε λίγο ακόμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να τα «πάρει».
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο όγκο.
  4. Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα. Αν το θέλουμε οπωσδήποτε για την ίδια μέρα, το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2-3 ώρες να κρυώσει καλά, ώστε να πλάθεται ευκολότερα.
  5. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την πλάθουμε ελαφρώς και την τοποθετούμε σε μια μεγάλη φόρμα, π.χ. μια φόρμα για pandoro ή για πανετόνε ή μια φόρμα κέικ με τρύπα (υπάρχουν χάρτινες φόρμες μιας χρήσης για πανετόνε. Αν η φόρμα είναι μεταλλική, τη βουτυρώνουμε και την αλευρώνουμε). Πιέζουμε ελαφρώς τη ζύμη προς τα κάτω – θα πρέπει να γεμίζει τη φόρμα περίπου μέχρι τη μέση ή τα δύο τρίτα.
  6. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 40°C (αν ρυθμίζεται τόσο χαμηλά, αλλιώς ανάβουμε απλώς το φως) και τοποθετούμε στο κάτω μέρος ένα μπολ καυτό νερό, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες στόφας.
  7. Βάζουμε μέσα τη φόρμα με το μπριός, χωρίς να το σκεπάσουμε, και αφήνουμε για τουλάχιστον 40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί σε όγκο.
  8. Αλείφουμε το μπριός με το μείγμα αυγού-νερού, προσέχοντας να μην την τρυπήσουμε και κάτσει. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους ή παπαρουνόσπορους.
  9. Ψήνουμε την μπριός σε προθερμασμένο φούρνο στους 165°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τη σερβίρουμε ζεστή. Αν κρυώσει, μπορούμε να την ξαναζεστάνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε συμβατικό.
  10. Συνοδεύουμε το αλμυρό μπριός με μαλακό κατσικίσιο τυρί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Ελιά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών