20'
προετοιμασία
55' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα 28-30 εκ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την ανάποδη τάρτα με μαραθόριζα και ροκφόρ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180° C.
- Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το μέλι με το βούτυρο, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αναμειχθούν.
- Λαδώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα και απλώνουμε ομοιόμορφα το κρεμμύδι και τη μαραθόριζα, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα.
- Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το μείγμα βουτύρου και μελιού, σκορπίζουμε το θυμάρι και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
- Καλύπτουμε με το φύλλο σφολιάτας, το τρυπάμε σε διάφορα σημεία και το λαδώνουμε.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Ξεφουρνίζουμε την τάρτα, σκεπάζουμε με πιατέλα μεγαλύτερη σε διάμετρο από το ταψί και αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά.
- Σκορπίζουμε αμέσως και σε όλη την επιφάνεια το μπλε τυρί και τα καρύδια και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 128.