Το απάκι είναι εξαιρετικός μεζές της ορεινής κυρίως Κρήτης, που συνοδεύεται έξοχα με παγωμένη μπίρα.
5'
προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 15'
Διαδικασία
- Κόβουμε τις πιπερίτσες κατά μήκος στη μέση και πετάμε το κοτσάνι.
- Ανάλογα με το πόσο καυτερό ή όχι θέλουμε το αποτέλεσμα, αφαιρούμε μικρή ή μεγαλύτερη ποσότητα από τους σπόρους - όσο περισσότερους αφήσουμε, τόσο πιο καυτερό θα γίνει το λάδι.
- Ρίχνουμε τις πιπερίτσες και το ελαιόλαδο στον πολτοποιητή (μούλτι) και τα δουλεύουμε για 1 - 2 λεπτά, ώστε να ενωθούν καλά και να προκύψει ένα σχετικά πυκνό λάδι, το οποίο θα έχει απορροφήσει όλη την αψάδα της πιπερίτσας.
- Το περνάμε από λεπτό σουρωτήρι και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
- Το ζεσταίνουμε στην πιο δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνουμε τους κύβους από απάκι, σε δόσεις, και τους τηγανίζουμε το πολύ για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά.
- Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Τους σερβίρουμε αμέσως.
- Συμβουλή: Μια ωραία ιδέα είναι να τηγανίσουμε μόνο τους μισούς κύβους από απάκι και στο σερβίρισμα να τους αναμείξουμε με τους υπόλοιπους, ωμούς, καθώς και με κύβους κρητικής γραβιέρας ή με «κύβους φέτας πανέ σε πάστα από πιπεριές Φλωρίνης».