νισεστέ, ταχίνι, μέλι ή ζάχαρη, σταφίδες, χουρμάδες, ξερά σύκα, ξερά βερίκοκα, ξερά δαμάσκηνα, καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια Αιγίνης, φουντούκια, σουσάμι, ρόδι, κανέλα, γαρίφαλο…
Ο ασουρές είναι ένα νόστιμο κολυβοζούμι σαν παχύρρευστη σούπα, με βρασμένο σιτάρι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Ανάλογα με τη συνταγή, την περιοχή και τα διαθέσιμα υλικά μπορεί να έχει αλεύρι καβουρδισμένο ήΘρακιώτες και γενικώς Βορειοελλαδίτες αυτό το γλύκισμα το λένε «βαρβάρα» και εθιμοτυπικά το φτιάχνουν στη γιορτή της αγίας, στις αρχές Δεκεμβρίου για να την παρακαλέσουν να φυλά τα παιδιά από ασθένειες. Στα νησιά του Αιγαίου είναι γνωστό ως ασουρές, λέξη με ρίζες αραβικές. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι το τιμούν δεόντως – οι Τούρκοι πιστεύουν πως είναι το γεύμα που έφτιαξε ο Νώε όταν η Κιβωτός του προσάραξε στο Αραράτ. Οι ρίζες του είναι πανάρχαιες: είναι η αρχαιοελληνική «πανσπερμία» (μείγμα δημητριακών, ξηρών καρπών και οσπρίων), με μέλι, πετιμέζι ή φρούτα, μια τελετουργική προσφορά στους θεούς για πλούσια σοδειά και γονιμότητα.
Σήμερα κρατά άνετα τα σκήπτρα των energy bowls: σύμφωνα με τη γενική οικογενειακή ιατρό, ειδικευμένη σε θέματα διατροφής, Έρρικα Παπαβενετίου, «πρόκειται για γεύμα με εξαιρετικά υψηλή θρεπτική αξία, πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι ξηροί καρποί και τα φρούτα προσφέρουν φυτικές στερόλες, αντιοξειδωτικά, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Γεύμα ιδανικό για όσους χρειάζονται άμεσα ενέργεια, όπως αθλητές και όλους όσοι βιώνουμε απαιτητική καθημερινότητα – με προσοχή ωστόσο στις ποσότητες, καθώς είναι ένα εξαιρετικά πλούσιο σε θερμίδες πιάτο. Επίσης, είναι γεύμα σχεδόν απαγορευμένο σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη και έχουν δυσανεξία στη γλουτένη».