ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑσουρές ή βαρβάρα με μαστίχα και σύκαΑσουρές με μαστίχα και ξερά σύκα Ο ασουρές είναι ένα νόστιμο κολυβοζούμι σαν παχύρρευστη σούπα, με βρασμένο σιτάρι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Ανάλογα με τη συνταγή, την περιοχή και τα διαθέσιμα υλικά μπορεί να έχει αλεύρι καβουρδισμένο ή νισεστέ, ταχίνι, μέλι ή ζάχαρη, σταφίδες, χουρμάδες, ξερά σύκα, ξερά βερίκοκα, ξερά δαμάσκηνα, καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια Αιγίνης, φουντούκια, σουσάμι, ρόδι, κανέλα, γαρίφαλο…

Θρακιώτες και γενικώς Βορειοελλαδίτες αυτό το γλύκισμα το λένε «βαρβάρα» και εθιμοτυπικά το φτιάχνουν στη γιορτή της αγίας, στις αρχές Δεκεμβρίου για να την παρακαλέσουν να φυλά τα παιδιά από ασθένειες. Στα νησιά του Αιγαίου είναι γνωστό ως ασουρές, λέξη με ρίζες αραβικές. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι το τιμούν δεόντως – οι Τούρκοι πιστεύουν πως είναι το γεύμα που έφτιαξε ο Νώε όταν η Κιβωτός του προσάραξε στο Αραράτ. Οι ρίζες του είναι πανάρχαιες: είναι η αρχαιοελληνική «πανσπερμία» (μείγμα δημητριακών, ξηρών καρπών και οσπρίων), με μέλι, πετιμέζι ή φρούτα, μια τελετουργική προσφορά στους θεούς για πλούσια σοδειά και γονιμότητα.

Σήμερα κρατά άνετα τα σκήπτρα των energy bowls: σύμφωνα με τη γενική οικογενειακή ιατρό, ειδικευμένη σε θέματα διατροφής, Έρρικα Παπαβενετίου, «πρόκειται για γεύμα με εξαιρετικά υψηλή θρεπτική αξία, πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι ξηροί καρποί και τα φρούτα προσφέρουν φυτικές στερόλες, αντιοξειδωτικά, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Γεύμα ιδανικό για όσους χρειάζονται άμεσα ενέργεια, όπως αθλητές και όλους όσοι βιώνουμε απαιτητική καθημερινότητα – με προσοχή ωστόσο στις ποσότητες, καθώς είναι ένα εξαιρετικά πλούσιο σε θερμίδες πιάτο. Επίσης, είναι γεύμα σχεδόν απαγορευμένο σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη και έχουν δυσανεξία στη γλουτένη».

15' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον ασουρέ με άρωμα μανταρίνι και φουντούκια, πρώτα ξεπλένουμε το σιτάρι μέσα σε σουρωτήρι, μέχρι το νερό να βγει διάφανο.
  2. Βάζουμε σε κατσαρόλα 2½ λίτρα νερό, το σιτάρι, τις φλούδες μανταρινιού, την κανέλα, την αρμπαρόριζα και το αλάτι και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1½ ώρα, μέχρι το σιτάρι να μαλακώσει και οι κόκκοι του να αρχίσουν να σκάνε.
  4. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε καυτό νερό στη διάρκεια του βρασίματος – πρέπει να μείνει στο τέλος περίπου 1½ λίτρο νερό.
  5. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το αλεύρι και το καρδάμωμο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι το αλεύρι να αρχίσει να ξανθαίνει, αφήνοντας μια ευχάριστη μυρωδιά καβουρδίσματος. Προσέχουμε μη σκουρύνει πολύ και μυρίσει καμένο, γιατί θα πικρίσει
  6. Όταν είναι έτοιμο το σιτάρι, αποσύρουμε, πετάμε την αρμπαρόριζα και χτυπάμε στον πολυκόφτη 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το σιτάρι με 500 ml από το νερό του.
  7. Προσθέσουμε στη σούπα το αλεσμένο σιτάρι με το νερό, πετάμε φλούδες και κανέλα, ρίχνουμε το αλεύρι που έχουμε καβουρδίσει σκέτο, το μέλι, τον χυμό πορτοκαλιού, τις μαύρες σταφίδες και τα φουντούκια, καβουρδισμένα και σπασμένα.
  8. Ανακατεύουμε προσθέτοντας και 3 κ.σ. ταχίνι.
  9. Μοιράζουμε σε μπολάκια και γαρνίρουμε με κομμένα φρούτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.

Άρθρα και Συνταγές με Μανταρίνι

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών