Μαγειρεύουμε σήμερα την κουζίνα των γιαγιάδων μας. Ένα πλούσιο αφιέρωμα στην κουζίνα της Σμύρνης με 30 ανεπανάληπτες συνταγές.

10' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι ή το βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και, όταν ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε το κρέας μαζί με το κρεμμύδι. Οταν ροδίσει από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το σκόρδο, κάνουμε ένα ανακάτεμα και προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και νερό να το σκεπάσει κατά 3 - 4 εκ. Μόλις κοχλάσει το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει.
  2. Περίπου 10 λεπτά προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του κρέατος, βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα τις 2 κουταλιές βούτυρο και τσιγαρίζουμε το ρύζι, ανακατεύοντάς το διαρκώς μέχρι να αρχίσει να παίρνει ελαφρώς ξανθό χρώμα, για περίπου 10 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο το κρέας, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και το σκεπάζουμε. Μετράμε το υγρό και συμπληρώνουμε όσο χρειάζεται για να είναι 900 ml - 1 λίτρο. Ρίχνουμε το τσιγαρισμένο ρύζι, ανακατεύουμε, αλατίζουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί - από τη στιγμή που θα κοχλάσει, μετράμε περίπου 10 λεπτά.
  3. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό και να παρατείνουμε για λίγα λεπτά το μαγείρεμα. Αποσύρουμε, βάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας, σκεπάζουμε με μια πετσέτα, τοποθετούμε από πάνω το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό για 30 λεπτά. Το ανοίγουμε και δοκιμάζουμε αν είναι όσο βρασμένο θέλουμε. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό, ανακατεύουμε ανασηκώνοντάς το με δύο πιρούνια και το σκεπάζουμε για 10 λεπτά ακόμα. Τρίβουμε πιπεράκι από πάνω και σερβίρουμε.
  4. Το ξέρατε; «Ατζέμ» αποκαλούμε το φαγητό όπου το ρύζι μαγειρεύεται μέσα στο ζουμί του κρέατος και πρέπει να σερβίρεται αμέσως, για να είναι μελάτο. Το σμυρναίικο έχει μια ιδιαιτερότητα. Το ρύζι τσιγαρίζεται χωριστά σε βούτυρο και μπαίνει στην κατσαρόλα με το κρέας. Θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχουν αρωματικά στη συνταγή και αυτό γιατί η μυρωδιά του είναι αυτή του βουτύρου και του κρέατος. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι στο μαγείρεμα του κρέατος, αλλά το ρύζι τσιγαρίστε το σε εκλεκτό βούτυρο. Γίνεται με μοσχάρι ή αρνάκι.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών