ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠολίτικο πλιγούρι με κάστανα, κουκουνάρια και σταφίδεςΠολίτικο πλιγούρι με κάστανα, κουκουνάρια και σταφίδες
1 ώρα προετοιμασία
4 ώρες και 50' μαγείρεμα
Σύνολο: 5 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για το πιλάφι

Για τα φουρνιστά ντοματίνια

Διαδικασία

Ντοματίνια

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 90°C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο, ρηχό ταψί.
  2. Χαράσσουμε έναν σταυρό στη βάση από τα ντοματίνια και τα ρίχνουμε, σε δύο δόσεις, για 1 λεπτό σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια. Η φλούδα τους θα ζαρώσει και θα τη βγάλουμε εύκολα με το χέρι μας. Τα στραγγίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια με το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το θυμάρι, και τα αλατίζουμε καλά. Τα απλώνουμε στο ταψί και τα σιγοψήνουμε για περίπου 4 ώρες.

Πιλάφι

  1. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  2. Προσθέτουμε τις σταφίδες (μαζί με το ρούμι), τον ζωμό, το κύμινο, τον κόλιανδρο και λίγο αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με λαδόκολλα και μετά με το καπάκι της. Σιγοβράζουμε το ρύζι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά όπως είναι σκεπασμένο στην κατσαρόλα.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το φασκόμηλο και αν χρειάζεται λίγο ακόμα αλατοπίπερο. Γαρνίρουμε το πιλάφι με τα φουρνιστά ντοματίνια.

Μυστικά

Επειδή ο σεφ ετοιμάζει με βούτυρο το πιλάφι, προτιμά τα ντοματίνια να τα κάνει με ελαιόλαδο. Αν τα ντοματίνια μας δεν είναι αρκετά γλυκά, προσθέτουμε και λίγη ζάχαρη, που θα βοηθήσει και στο καραμέλωμα. Επειδή χρειάζονται 4 ώρες ψήσιμο, ξεκινάμε πρώτα από αυτά ή ακόμα καλύτερα τα ετοιμάζουμε από την προηγούμενη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Άρθρα και Συνταγές με Ρούμι

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών