ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧαλβάς με γάλα καρύδας και σιρόπι σφενδάμουΧαλβάς με γάλα καρύδας και σιρόπι σφενδάμου
10' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Διαδικασία

 1. Για να φτιάξουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με σταφίδες και ξερά βερίκοκα, αρχικά βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, τις σταφίδες, τα βερίκοκα, τα σύκα και τα μυρωδικά (κανέλα και καρδάμωμο).
 2. Στη συνέχεια τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι μέχρι να πάρει το μείγμα μια βράση.
 3. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και το μέλι.
 4. Αποσύρουμε. Διατηρούμε το σιρόπι καυτό - μπορεί δηλαδή να χρειαστεί να το ξαναζεστάνουμε.
 5. Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το σιμιγδάλι και το ψήνουμε ανακατεύοντας διαρκώς. Χρειάζεται υπομονή για να ψηθεί χωρίς να καεί, γιατί θα πάρει δυσάρεστο σκούρο χρώμα. Ανακατεύουμε επίμονα. Όταν είναι ψημένο το σιμιγδάλι, ο ήχος του καθώς το ανακατεύουμε μοιάζει με αυτόν της καυτής άμμου όταν την πατάμε.
 6. Ρίχνουμε τότε το 1/3 του σιροπιού (που το έχουμε διατηρήσει καυτό) στο σιμιγδάλι. Χρειάζεται προσοχή γιατί θα πιτσιλίσει.
 7. Ανακατεύουμε ζωηρά και, όταν κοντεύει να απορροφηθεί, ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι και το κονιάκ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα γυρίζοντας συνέχεια το χαλβά πάνω-κάτω μέχρι που, όταν σέρνουμε την κουτάλα στην κατσαρόλα, να αφήνει δρόμο.
 8. Το αποσύρουμε και προσθέτουμε αμέσως τα κουκουνάρια και τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε.
 9. Βάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα στρογγυλή ή μακρόστενη, ακόμα και σε μια βαθιά λεκανίτσα, ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να έχει ο χαλβάς.
 10. Πιέζουμε με το κουτάλι και ισιώνουμε την επιφάνεια.
 11. Όταν ο χαλβάς γίνει χλιαρός, τον αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και γύρω-γύρω τοποθετούμε ξερά φρούτα και ψημένα αμύγδαλα.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών