Ελάφια στην Ελλάδα εκτρέφονται σε λίγες (περίπου 10) φάρμες. Την ίδια συνταγή μπορούμε, όμως, να κάνουμε και με μοσχάρι.
20'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Για την μαρινάδα
Για το κρέας
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ελάφι στην γάστρα, σε ένα µεγάλο µπολ ανακατεύουµε όλα τα υλικά της µαρινάδας.
- Προσθέτουµε το ελάφι, προσέχοντας να καλυφθεί καλά, σκεπάζουµε µε µεµβράνη και αφήνουµε στο ψυγείο για 8 ώρες, να µαριναριστεί.
- Βγάζουµε το κρέας από τη µαρινάδα και το στεγνώνουµε µε απορροφητικό χαρτί. Σουρώνουµε τη µαρινάδα σε ένα µικρό µπολ και την κρατάµε στην άκρη.
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 160° C (σκάλες 2-3 στο γκάζι).
- Αλατοπιπερώνουµε το κρέας και το πασπαλίζουµε µε το αλεύρι.
- Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι και το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε τα κρεµµύδια µε το κρέας για περίπου 4-5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν.
- Τα αδειάζουµε σε µια γάστρα. Περιχύνουµε µε τη µαρινάδα και 500 ml καυτό νερό, σκεπάζουµε µε το καπάκι και ψήνουµε για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει καλά το κρέας.
- Βγάζουµε το ελάφι µε µια τρυπητή κουτάλα σε µια πιατέλα.
- Αδειάζουµε το υγρά της γάστρας µε τα κρεµµύδια σε µια κατσαρόλα, προσθέτουµε τη µαρµελάδα και βράζουµε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας, για περίπου 10 λεπτά ή µέχρι να εξατµιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
- Περιχύνουµε µε τη σάλτσα το ελάφι και σερβίρουµε.