40'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 25-30Σιρόπι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το μπακλαβά με ελαιόλαδο, πρώτα βάζουμε σε ένα μπολ τα καρύδια, τη φρυγανιά, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και αλείφουμε με ελαιόλαδο τον πάτο της λαμαρίνας του φούρνου.
- Στρώνουμε 4 φύλλα, το ένα πάνω από το άλλο, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
- Πασπαλίζουμε με λίγη γέμιση και σκεπάζουμε με 2 φύλλα, επίσης λαδωμένα ένα-ένα.
- Πασπαλίζουμε πάλι με λίγη γέμιση. Βάζουμε άλλα 2 λαδωμένα φύλλα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά
- Τελειώνουμε με 4 λαδωμένα φύλλα και κόβουμε το γλυκό μέχρι κάτω διαγώνια, σχηματίζοντας ρόμβους.
- Καρφώνουμε στο κέντρο κάθε κομματιού 1 καρφάκι γαρύφαλλου, αν θέλουμε.
- Βάζουμε τη λαμαρίνα στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά.
Σιρόπι
- Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού σε μια κατσαρόλα.
- Βράζουμε για 7-8 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
- Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού.
- Βγάζουμε από τον φούρνο τον ψημένο μπακλαβά και αμέσως τον περιχύνουμε αργά-αργά με το ζεστό σιρόπι χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα.
- Αφήνουμε τον μπακλαβά με ελαιόλαδο να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 3 ώρες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 11.