ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμη καρυδόπιτα με χουρμάδες, σταφίδες και καφέΝηστίσιμη καρυδόπιτα με χουρμάδες, σταφίδες και καφέ
40' προετοιμασία
50' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 25-30

Σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το μπακλαβά με ελαιόλαδο, πρώτα βάζουμε σε ένα μπολ τα καρύδια, τη φρυγανιά, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και αλείφουμε με ελαιόλαδο τον πάτο της λαμαρίνας του φούρνου.
  3. Στρώνουμε 4 φύλλα, το ένα πάνω από το άλλο, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
  4. Πασπαλίζουμε με λίγη γέμιση και σκεπάζουμε με 2 φύλλα, επίσης λαδωμένα ένα-ένα.
  5. Πασπαλίζουμε πάλι με λίγη γέμιση. Βάζουμε άλλα 2 λαδωμένα φύλλα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά
  6. Τελειώνουμε με 4 λαδωμένα φύλλα και κόβουμε το γλυκό μέχρι κάτω διαγώνια, σχηματίζοντας ρόμβους.
  7. Καρφώνουμε στο κέντρο κάθε κομματιού 1 καρφάκι γαρύφαλλου, αν θέλουμε.
  8. Βάζουμε τη λαμαρίνα στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά.

Σιρόπι

  1. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού σε μια κατσαρόλα.
  2. Βράζουμε για 7-8 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
  3. Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού.
  4. Βγάζουμε από τον φούρνο τον ψημένο μπακλαβά και αμέσως τον περιχύνουμε αργά-αργά με το ζεστό σιρόπι χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα.
  5. Αφήνουμε τον μπακλαβά με ελαιόλαδο να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 3 ώρες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 11.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών