ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦασολάκια λαδερά από τη Μάνη: η καλύτερη συνταγή για μελωμένα φασολάκιαΦασολάκια λαδερά από τη Μάνη: η καλύτερη συνταγή για μελωμένα φασολάκια

Ένα βράδυ, μετά τον εσπερινό, ετοιμάσαμε αυτό το ταπεινό λαδερό με την απαράμιλλη γλύκα. Ήταν η δική μας προσφορά στην Τράπεζα της μονής την επόμενη μέρα στις 12.00. Το μαγειρέψαμε με φασολάκια και ζαρζαβατικά και, όπως όλα τα λαδερά, την επόμενη μέρα ήταν ακόμα πιο νόστιμο. Νικολέτα Μακρυωνίτου

45' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να χρυσίσουν για αρκετά λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τα φασολάκια, τα σοτάρουμε να λαδωθούν και ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα και τις ντομάτες.
  3. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  4. Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, χωρίς να προσθέσουμε νερό, ελέγχουμε μόνο να μην κολλήσει το φαγητό και ανακατεύουμε προσεκτικά. Υγρά θα βγάλουν τα λαχανικά.
  5. Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες και, αν έχει μειωθεί το υγρό, ρίχνουμε ελάχιστο ζεστό νερό.
  6. Κλείνουμε ξανά την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες και να μελώσει το φαγητό.
  7. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα (οι γλυκοπατάτες και τα κρεμμύδια γλυκαίνουν πολύ το φαγητό και χρειάζεται καλό αλάτισμα).
  8. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο σβηστό μάτι μέχρι το φαγητό να σταθεί, να μελώσει.
  9. Σερβίρουμε τα φασολάκια χλιαρά ή κρύα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

Άρθρα και Συνταγές με Γλυκοπατάτα

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φασολάκια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών