«Στο πατρικό μου σπίτι στη Θεσσαλονίκη, τα γαρδουμπάκια τα κάναμε πάντα με λεμόνι και ρίγανη, στο τηγάνι», θυμάται ο σεφ Βασίλης Καλλίδης. «Έτσι είχα μάθει και τα έτρωγα, κι εντυπωσιάστηκα όταν τα δοκίμασα πρώτη φορά μαγειρεμένα με ντομάτα. Έγινε μία από τις αγαπημένες μου συνταγές. Τα γαρδουμπάκια μπορεί να είναι πολύ μικρά ή και πιο μεγάλα, σαν μικρά κοκορετσάκια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πιο ωραία ορεκτικά για το πασχαλινό τραπέζι: 15 ξεχωριστές συνταγέςΤα πιο ωραία ορεκτικά για το πασχαλινό τραπέζι: 15 ξεχωριστές συνταγές
30' προετοιμασία
1 ώρα και 40' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για τα γαρδουμπάκια κοκκινιστά ξεκινάμε να προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Πλένουμε και σκουπίζουμε σχολαστικά τα γαρδουμπάκια, τα αλατοπιπερώνουμε παντού και τα βάζουμε στη σειρά, σε ένα μέτριο ταψί, μαζί με 500 ml νερό.
  3. Ψήνουμε τα γαρδουμπάκια για 40 λεπτά.
  4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να πάρουν απαλό χρώμα.
  5. Προσθέτουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε για άλλα 1-2 λεπτά.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τις ντομάτες και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε στη σάλτσα τα ψημένα γαρδουμπάκια και τον άνηθο, σείουμε ελαφρά το σκεύος και σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά, με μισοσκεπασμένο σκεύος, γυρνώντας τα μια δυο φορές, μέχρι να γίνουν τα γαρδουμπάκια και να δέσει η σάλτσα τους.

Στο ποτήρι μας: Άνατρεπτικά κρασιά όπως ένα καλοφτιαγμένο orange ή μια φρέσκια Νεγκόσκα carbonique.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Συκώτι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT