
1 ώρα
προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
1 ημέρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 4 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε γίγαντες με χόρτα, αρχικά βράζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό για 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια, πετάμε το πρώτο νερό.
- Τους ξαναβάζουμε στη φωτιά με 1 λίτρο καθαρό νερό, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 35- 40 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Μεταφέρουμε τους γίγαντες σε ένα ταψί, μαζί με το λιγοστό νερό που έχει μείνει στην κατσαρόλα, και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 20 ml από το λάδι.
- Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το πράσο και τα χόρτα, εκτός από τα μυρωδικά, για 3-4 λεπτά, να πέσει ο όγκος τους.
- Βάζουμε τα χόρτα πάνω από τους γίγαντες, ώστε να καλυφθούν (δεν ανακατεύουμε).
- Από πάνω ρίχνουμε τα φρέσκα μυρωδικά, αλατοπίπερο, το υπόλοιπο λάδι.
- Ψήνουμε για 1 1⁄2-2 ώρες, χωρίς να σκεπάσουμε.
- Περίπου στα 40 λεπτά ελέγχουμε τα χόρτα, θα πρέπει να αρχίζουν να γίνονται κριτσανιστά.
- Σε αυτό το σημείο, με μια ξύλινη κουτάλα πιέζουμε την επιφάνεια των χόρτων, να βγάλουν τα υγρά τους μέσα στο ταψί.
- Ελέγχουμε συχνά, καθώς υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να προσθέσουμε 1/2 φλιτζάνι νερό (όχι περισσότερο).
- Συνοδεύουμε, τους γίγαντες με χόρτα, με φέτα και ζυμωτό ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 139.