ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣγλυκό κουταλιού κυδώνιΓλυκό κουταλιού κυδώνι σε δύο εκδοχές
30' προετοιμασία
1 ώρα και 10' βράσιμο
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 40'

Υλικά

Βάρος: για 2 κιλά

Διαδικασία

 1. Για να φτιάξουμε γλυκό κουταλιού αχλάδι, καθαρίζουμε προσεκτικά τα αχλάδια. Από το κάτω μέρος τους αφαιρούμε με το ειδικό κυλινδρικό εργαλείο ή με ένα μυτερό μαχαιράκι τον πυρήνα με τα κουκούτσια, προσέχοντας να διατηρήσουμε το κοτσάνι.
 2. Ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα νερό και το χυμό του ενός λεμονιού και βάζουμε μέσα τα καθαρισμένα αχλάδια, για να μη μαυρίσουν.
 3. Βάζουμε τη ζάχαρη σε ευρύχωρη κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το μείγμα να δέσει και να γίνει σιρόπι.
 4. Αν βάλουμε σαφράν, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μόλις διαλυθεί η ζάχαρη.
 5. Για να δούμε αν έχει δέσει το σιρόπι, ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας σιρόπι σε ένα στεγνό, άσπρο πιατάκι, το κρυώνουμε γρήγορα και σέρνουμε πάνω τη μύτη του κουταλιού. Αν είναι δεμένο, αφήνει «δρόμο» πάνω στο πιατάκι.
 6. Μόλις δέσει το σιρόπι, καρφώνουμε από ένα γαρίφαλο σε κάθε αχλάδι και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
 7. Τα αφήνουμε να βράσουν καλά περίπου 1 ώρα (αρχικά, τα αχλάδια θα βγάλουν τα υγρά τους και θα αραιώσει το σιρόπι, αλλά σταδιακά, με το βρασμό, θα ξαναδέσει).
 8. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε κατά μέρος για 24 ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου.
 9. Μόλις περάσει το 24ωρο, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με το γλυκό στη φωτιά και βράζουμε για να δέσει, γιατί είναι πιθανό να έχει αραιώσει και πάλι. Προσέχουμε και ελέγχουμε αν έδεσε (ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με το πόσα υγρά έχουν αποβάλει τα φρούτα, αλλά, γενικά, αρκούν λίγα λεπτά).
 10. Ρίχνουμε τις 2 κουτ. σούπας λεμόνι και αφήνουμε το γλυκό να πάρει μία βράση.
 11. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει.
 12. Γεμίζουμε δύο αποστειρωμένα βάζα χωρητικότητας 1 κιλού έκαστο και βάζουμε περίπου 6 - 8 αχλάδια σε κάθε βάζο, μαζί με σιρόπι. Φροντίζουμε το σιρόπι να καλύπτει τα αχλάδια, για να μη χαλάσουν. Σφραγίζουμε καλά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 45.

Άρθρα και Συνταγές με Αχλάδι

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών