30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Βάρος: για περίπου 2 κιλά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γλυκό κουταλιού κάστανο, χαράζουμε από κάτω σταυρωτά τα κάστανα, μόνο το φλούδι, και τα ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 200° C.
  2. Τα καθαρίζουμε προσεκτικά.
  3. Έχει μείνει το εσωτερικό ινώδες φλούδι. Για να το αφαιρέσουμε, θα βάλουμε τα κάστανα για δέκα λεπτά σε νερό που κοχλάζει, ίσα να μαλακώσει, οπότε θα το αφαιρέσουμε προσεκτικά χωρίς να σχίσουμε τον καρπό.
  4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη να βράσει με 1 λίτρο νερό και τη βανίλια ή τη βανιλίνη.
  5. Όταν αρχίσει να δένει το σιρόπι, βάζουμε τα κάστανα μέσα, για να μην κοπούν. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  6. Για να ελέγξουμε αν έχει δέσει, βάζουμε μία κουταλιά σε στεγνό πιατάκι και το φυσάμε να κρυώσει. Κάνουμε με το δάχτυλό μας μια γραμμή σαν να ανοίγουμε ένα «δρόμο» στο σιρόπι. Αν είναι έτοιμο το σιρόπι, η γραμμή πρέπει να μένει καθαρή.
  7. Ρίχνουμε το χυμό και βράζουμε ακόμα 2 λεπτά.
  8. Το αποσύρουμε.
  9. Πετάμε το λοβό βανίλιας.
  10. Όταν κρυώσει το γλυκό κάστανο, βάζουμε προσεκτικά τα κάστανα σε αποστειρωμένα βάζα, πιάνοντας στο κουτάλι ένα κάθε φορά, κι από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι να τα καλύπτει.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κάστανα

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών