40' προετοιμασία
3 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6 -8

Για τη γέμιση

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο 2 ώρες πριν την ψήσουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το φασκόμηλο και το λιωμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Αλείφουμε καλά με το μείγμα τη γαλοπούλα στην επιφάνεια αλλά και κάτω από το δέρμα. (Με γάντια μιας χρήσης, παίρνουμε αρκετό από το άλειμμα στο χέρι μας, ανασηκώνουμε προσεκτικά το δέρμα πάνω από το στήθος της γαλοπούλας και αλείφουμε το κρέας κάτω από το δέρμα, όσο μπορούμε καλύτερα, χωρίς να σκίσουμε το δέρμα. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για τα μπούτια του πουλερικού.)
  2. Γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το λουκάνικο και τα συκωτάκια για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το βούτυρο και το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μισοψηθεί το ρύζι. Προσθέτουμε το σέλερι και τα κάστανα και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά της γαλοπούλας. Αν θέλουμε, κλείνουμε το άνοιγμα με 2 οδοντογλυφίδες. Βάζουμε τη γαλοπούλα στο ταψί μαζί με τον ζωμό και τα μήλα για τη σάλτσα. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε, αλείφοντας κάθε μισή ώρα τη γαλοπούλα με τα υγρά του ταψιού, για περίπου 2½ ώρες. Ξεσκεπάζουμε τη γαλοπούλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Ελέγχουμε αν έγινε: Τρυπάμε με ένα μαχαίρι το μπούτι. Αν το υγρό που «τρέχει» είναι ροζέ αχνό, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο. Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη.
  3. Σάλτσα: Μεταφέρουμε τα υγρά που έχουν μείνει στο ταψί (μαζί με τα μήλα) σε ένα κατσαρολάκι. Αν δεν έχει μείνει αρκετή ποσότητα για να κάνουμε τη σάλτσα, προσθέτουμε ακόμα λίγο ζωμό κότας. Ρίχνουμε το μπράντι και το κορν φλάουρ και βράζουμε για άλλα 8-10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σάλτσα με τα μήλα και αλατοπιπερώνουμε (αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, μεταφέρουμε το όλον σε μούλτι ή μπλέντερ).
  4. Κόβουμε και σερβίρουμε τη γαλοπούλα όπως περιγράφουμε στη σελίδα 45 και τη συνοδεύουμε με τη γέμιση, τη σάλτσα μήλου και πατάτες φούρνου.
  5. Πως τεμαχίζουμε το κοτόπουλο

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών