ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠέρα από το chicken tikka masalaH ινδική κουζίνα πέρα από το chicken tikka masala Η Sudha Nair-Iliades, η οποία μας έδωσε τη συνταγή, ήρθε στην Ελλάδα το 1999 ως ανταποκρίτρια του BBC. Ως εκδότρια του περιοδικού Athens Insider εδώ και 22 χρόνια, έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση φεστιβάλ ινδικής, ταϊλανδέζικης, μεξικανικής και ινδονησιακής κουζίνας στην Αθήνα, καθώς επίσης και του πολύ επιτυχημένου Refugee Food Festival, που ένωσε πρόσφυγες σεφ και ελληνικά εστιατόρια σε μια γιορτή γεύσεων από όλο τον κόσμο.

20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τη μαρινάδα

Για το ψάρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το meen molee από την Κεράλα, ξεκινάμε καθαρίζοντας το ψάρι και το κόβουμε σε κομμάτια. Το μαρινάρουμε με τον χυμό λεμονιού, το πιπέρι, το αλάτι και τον κουρκουμά για 15- 20 λεπτά.
  2. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι καρύδας και το τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές. Το βάζουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα χωριστό τηγάνι βάζουμε λάδι καρύδας και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μισά φύλλα κάρι, το τζίντζερ, το σκόρδο και τις πράσινες πιπεριές τσίλι και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο, προσέχοντας να μην πάρει χρώμα.
  5. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κουρκουμά, το πιπέρι και το γάλα καρύδας.
  6. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το κάρι να βράσει για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Όταν το λάδι αρχίσει να διαχωρίζεται από το γάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  7. Προσθέτουμε το τηγανητό ψάρι και το σκεπάζουμε με τη σάλτσα. Δεν ανακατεύουμε, απλώς περιστρέφουμε το τηγάνι για να ανακατευτεί η σάλτσα, σε χαμηλή φωτιά, ώστε να μην παραμαγειρευτεί το ψάρι. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
  8. Προσθέτουμε λίγο γάλα καρύδας ακόμη και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
  9. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα κάρι, σκεπάζουμε με το καπάκι και σβήνουμε τη φωτιά.
  10. Το σερβίρουμε με ρύζι, roti ή ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα Καρύδας

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών