25' προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για το κατσίκι με ρεβύθια, ξεπλένουμε καλά τα ρεβύθια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό.
  2. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε ξανά και τα βάζουμε και πάλι στην άδεια κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει κατά 3-4 εκ.
  3. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας συνεχώς μέχρι το νερό να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.
  4. Τα ρεβύθια είναι ήδη καλά μουλιασμένα αποβραδίς και θέλουμε να βράσουν έντονα και σχετικά σύντομα, πριν προστεθεί το κρέας.
  5. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τη δάφνη και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα πάντα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, για άλλα 40 λεπτά περίπου, μέχρι τα ρεβύθια να γίνουν μαλακά στο δόντι, αλλά να μη διαλύονται, και να μείνουν με μπόλικο ζουμί, σαν ρεβιθόσουπα.
  7. Παράλληλα, σε άλλη, μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κρέας με άφθονο νερό που να το σκεπάζει καλά και το αφήνουμε να πάρει μια δυο δυνατές βράσεις.
  8. Το στραγγίζουμε μέσα σε μεγάλο σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά με νερό της βρύσης.
  9. Το ξαναβάζουμε στην (άδεια και καθαρισμένη) κατσαρόλα με νερό που ίσα να το καλύπτει (κάποια κομμάτια μπορεί να εξέχουν λίγο από το νερό).
  10. Προσθέτουμε 2 γεμάτες κουτ. σούπας αλάτι και αφήνουμε το νερό να πάρει μία δυνατή βράση.
  11. Μετριάζουμε τη φωτιά τόσο ώστε το νερό να βράζει σε μέτρια ένταση και μαγειρεύουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά, δηλαδή όσο βράζουν και τα ρεβύθια. Ανακατεύουμε πότε πότε.
  12. Στο διάστημα αυτό, στην κατσαρόλα θα έχουν μείνει περίπου 2-3 δάχτυλα νερό.
  13. Τότε, μεταφέρουμε το κρέας με το νερό του στην κατσαρόλα με τα ρεβύθια, προσθέτουμε και 250 ml νερό επιπλέον και ανακατεύουμε.
  14. Δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να αρχίσει το μείγμα να παίρνει βράση και προσθέτουμε το κύμινο, το πιπέρι, το ξινό (αν βάλουμε) και λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας, αλλά και τα ρεβίθια.
  15. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  16. Σερβίρουμε, το κατσίκι με ρεβύθια, ζεστό με τυρί φέτα και ζυμωτό ψωμί.

Μυστικά

Το φαγητό μπορεί να ετοιμαστεί και με άλλα κρεατικά, όπως χοιρινό ή πρόβειο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 175.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών