30'
προετοιμασία
15' ψήσιμο
Σύνολο: 45'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τη σαλάτα
Για το ντιπ γιαουρτιού
Διαδικασία
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά για 20 λεπτά, βρέχοντας κάθε τόσο με κρύο νερό τα χέρια μας.
- Λαδώνουμε ελαφρώς τις παλάμες μας και πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενα κεμπάπ, με πάχος περίπου 2 εκ. και μήκος περίπου 12 εκ.
- Αν θέλουμε, τα περνάμε σε καλαμάκια, για να τα γυρίζουμε ευκολότερα.
- Λαδώνουμε πολύ καλά τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην ψηλότερη θέση, ακριβώς κάτω από το γκριλ.
- Σε χαμηλότερη θέση βάζουμε ένα μεγάλο ταψί με λίγο νερό, ώστε να στάζουν εκεί τα περιττά λίπη και να μη λερωθεί ο φούρνος.
- Βάζουμε στη σχάρα τα κεμπάπ και ψήνουμε για περίπου 10-12 λεπτά, γυρίζοντάς τα περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Εναλλακτικά, βάζουμε τα κεμπάπ σε χαμηλό ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 7-8 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 100°C, καλύπτουμε το ταψί με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 6 λεπτά.
- Έτσι επιστρέφουν οι υδρατμοί στο κρέας, το οποίο «ξεκουράζεται» και γίνεται ζουμερό.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα.
- Σε άλλο μπολάκι ανακατεύουμε το ταχίνι με το νερό και τον χυμό λεμονιού για να αραιώσει.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ντιπ και ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε τα κεμπάπ με τη σαλάτα και το ντιπ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.