ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι, στη γάστραΚοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι, στη γάστρα
25' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
10' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κοτόπουλο με ξινά δαμάσκηνα και πράσα αρχικά κόβουμε τα πράσα ομοιόμορφα σε μέτριες ροδέλες.
  2. Στη συνέχεια, τα βράζουμε με τις σκελίδες σκόρδου σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά, να μαλακώσουν λίγο και να φύγει η αψάδα τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Με το ξεφλουδιστήρι (peeler) που καθαρίζουμε τις πατάτες βγάζουμε την κίτρινη επιδερμίδα του λεμονιού (χωρίς να πάρουμε από το άσπρο).
  4. Ζεματίζουμε τις φλούδες σε νερό που κοχλάζει για 1 λεπτό, να φύγει η πικράδα τους. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
  6. Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, που να κάνει για τον φούρνο ή σε μια γάστρα που να κάνει για το μάτι της κουζίνας ή σε μια απλή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  7. Έπειτα, ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις μεριές και το βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα.
  8. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού.
  9. Μόλις μαραθεί, σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  10. Βάζουμε το κοτόπουλο, τα πράσα, τα δαμάσκηνα και τις φλούδες λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου ή το νερό.
  11. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία καλή βράση, το σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα και το φουρνίζουμε. Αν το σκεύος που έχουμε δεν κάνει για το φούρνο, το μεταφέρουμε σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί ή σε μια γάστρα και το σκεπάζουμε με τη λαδόκολλα. Ψήνουμε για 1 ώρα.
  12. Ξεφουρνίζουμε και βγάζουμε τα στερεά υλικά με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα ή κατευθείαν στα πιάτα.
  13. Σουρώνουμε τη σάλτσα σε κατσαρόλι και βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει κάπως. Τραβάμε από τη φωτιά.
  14. Προσθέτουμε το βούτυρο (αν θέλουμε), τη μουστάρδα και όσο χυμό λεμονιού (αυτού που ξεφλουδίσαμε) θέλουμε και ανακατεύουμε.
  15. Περιχύνουμε το φαγητό, πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε το κοτόπουλο με ξινά δαμάσκηνα και πράσα.

Ένα γεμάτο κόκκινο κρασί με βάση το Merlot.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.

Άρθρα και Συνταγές με Δαμάσκηνα

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT