ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκαρπασίτικα κουλούριαΚαρπασίτικα κουλούρια

Γνωστά και ως σιμίτια, τα αγαπημένα αυτά κουλούρια του φούρνου και των κουλουρτζήδων γίνονται με τα πιο απλά υλικά: νερό, αλεύρι, μαγιά, λάδι και αλάτι. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές στη βασική συνταγή. Άλλα γίνονται πιο αφράτα, άλλα πιο ξερά, άλλα είναι «διπλά», δηλαδή πλεχτά, και άλλα έχουν μια ήπια γλυκιά γεύση, καθώς τα βουτάνε σε πετιμέζι αντί για νερό. Τα δικά μας είναι πιο αφράτα, τραγανά, αλλά όχι ξερά, και με μια ήπια μπριοσένια γεύση, καθώς περιέχουν γάλα και βούτυρο.

30' προετοιμασία
20' ψήσιμο
45' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Κομμάτια: 10

Διαδικασία

  1. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, του οποίου η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 50° C, διαφορετικά θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσουν τα κουλούρια.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μείγμα της μαγιάς και το γάλα και με τον γάντζο του μίξερ (το εργαλείο για ζύμες) ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει μια λίγο σφιχτή ζύμη.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μαζεύεται στον γάντζο.
  4. Μαζεύουμε τη ζύμη, τη βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 25 λεπτά, να φουσκώσει.
  5. Βάζουμε σε ένα μπολ νερό και σε ένα άλλο μπολ το σουσάμι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη των 80 γρ. περίπου και πλάθουμε το καθένα σε μπαστούνι μήκους 20-25 εκ.
  6. Ενώνουμε τις δύο άκρες κάθε μπαστουνιού μεταξύ τους, σχηματίζοντας κουλούρια.
  7. Τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι έτσι ώστε να καλυφθούν καλά.
  8. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον, να φουσκώσουν.
  9. Βάζουμε στην πιο χαμηλή θέση του φούρνου ένα μεγάλο ταψί το οποίο έχουμε γεμίσει με νερό, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ατμός.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C.
  11. Μόλις δημιουργηθεί ο ατμός, τοποθετούμε το ταψί με τα κουλούρια στην παραπάνω σχάρα (τη δεύτερη από κάτω) και ψήνουμε για 18-20 λεπτά. Καλό είναι να καταναλωθούν την ίδια ημέρα, γιατί ξεραί- νονται γρήγορα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 143.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Σουσάμι

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών