20'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κρέας σαλμί βολιώτικο, αρχικά πλένουμε τα κομμάτια του μοσχαρίσιου και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
- Στη συνέχεια, α αλατοπιπερώνουμε και τα αλευρώνουμε.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Έπειτα, τσιγαρίζουμε το μοσχάρι, μέχρι τα κομμάτια να ροδίσουν ελαφρά από όλες τις μεριές.
- Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε αμέσως τα μπαχάρια και τα δαφνόφυλλα.
- Αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας.
- Ανακατεύουμε και βράζουμε για 3 - 4 λεπτά.
- Προσθέτουμε βραστό νερό, όσο χρειαστεί για να καλύψει σχεδόν το μοσχάρι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε το μοσχάρι για 1 - 1½ ώρα (ανάλογα με το είδος που χρησιμοποιήσαμε) ή μέχρι να μαλακώσει και να μείνει με τη σάλτσα του.
- Στο τέλος, δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
- Αφαιρούμε μπαχάρια και δαφνόφυλλα και σερβίρουμε το κρέας σαλμί βολιώτικο, με πατάτες τηγανητές.
Ρωμαλέο το πιάτο, δεν μπορεί παρά να στηριχθεί σε ένα χαρμάνι ξινόμαυρου και Syrah!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 65.