ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚυδώνι τουρσί με τσάι του βουνούΚυδώνι τουρσί με τσάι του βουνού
10' προετοιμασία
45' παρασκευή
Σύνολο: 55'

Υλικά

Βάρος: 700 γρ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κυδώνια ποσέ σε βερμούτ με μπαχαρικά, πρώτα κόβουμε τα κυδώνια στη μέση, χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε, και μετά σε φέτες πάχους 0,5 εκ. Αφαιρούμε τα σπόρια και τις σκληρές ίνες στο κέντρο. Τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη μέσα σε ένα μπολ.
  2. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, σε δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνουμε το μείγμα των κυδωνιών. Τα ζεσταίνουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να καραμελώσουν.
  3. Σβήνουμε με το ποτό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε στο δοχείο όπου θα τα φυλάξουμε (γυάλινο τάπερ ή μικρή γυάλα).
  4. Συνεχίζουμε να βράζουμε το υγρό που έμεινε στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, για 15-20 λεπτά ακόμη, μέχρι να μείνουν περίπου 120 ml.
  5. Το σουρώνουμε πάνω από τα κυδώνια, καλύπτοντάς τα πλήρως (αν χρειαστεί, τα πιέζουμε ελαφρώς για να βυθιστούν), και κλείνουμε καλά το δοχείο.
  6. Αφήνουμε να κυδώνια να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και μεταφέρουμε το δοχείο στο ψυγείο ή σε ντουλάπι.

Μυστικά

Αν φυλάξουμε τα κυδώνια σε αποστειρωμένο βάζο, διατηρούνται έως και 2 μήνες σε σκοτεινό μέρος. Μόλις ανοίξουμε το βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο έως 10 ημέρες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών