ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚυδώνια στον φούρνο με μέλι, κρασί και λουίζαΚυδώνια στον φούρνο με μέλι, κρασί και λουίζα

Η Σοφία Χάσικου κατάγεται από τη Σμύρνη και τα Βουρλά. Οι πρόγονοί της ήρθαν στην Ελλάδα σε δύο κύματα, με τον πρώτο διωγμό του ’14 και στη συνέχεια το ’22. Η ίδια θυμάται τον παππού της να ξετρελαίνεται για το ρετσέλι που συνόδευε τον καφέ του μετά το φαγητό και το θεωρούσε σπουδαία απόλαυση – και δεν ήταν φυσικά ο μόνος. Φτιάχνεται με μούστο (στην εποχή του) «κομμένο», που τον βρίσκουμε σε κάβες, παντοπωλεία και οινοποιεία και μπορούμε να τον διατηρήσουμε για σχεδόν έναν χρόνο στην κατάψυξη, σε μπουκάλια. Αν δεν έχουμε διατηρημένο μούστο, φτιάχνουμε το ρετσέλι με πετιμέζι αραιωμένο με νερό.

20' προετοιμασία
40' βράσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για τα κυδώνια ρετσέλι ξεκινάμε και σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το πετιμέζι με το μετρημένο νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ένα μέτρια πυκνό σιρόπι, όχι πηχτό σαν των γλυκών κουταλιού.
  3. Ρίχνουμε τα κυδώνια και συνεχίζουμε το βράσιμο, ξαφρίζοντας τακτικά, μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν, να πάρουν καφετί χρώμα και το σιρόπι να δέσει λίγο περισσότερο και να σκουρύνει κι αυτό.
  4. Αν δέσει πολύ, το αραιώνουμε με λίγο νερό.
  5. Το βασικό στο ρετσέλι είναι να μην πήξει το σιρόπι αλλά να μοιάζει σε πυκνότητα με το υγρό της κομπόστας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών