40'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' βράσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Βάρος: για περίπου 4 κιλάΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαρμελάδα με κόκκινα φρούτα, αρχικά πλένουμε τα φρούτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Έπειτα κόβουμε στα δύο τα κεράσια και τα βύσσινα και πετάμε τα κουκούτσια.
- Κόβουμε στα δύο και τις φράουλες.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μεγάλου μεγέθους τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύουμε λίγο στην αρχή και βάζουμε στη φωτιά.
- Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι μέχρι να δέσει πολύ και να γίνει παχύρρευστο (δεν το ανακατεύουμε συνεχώς, για να μη ζαχαρώσει).
- Τότε ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ξύσμα πορτοκαλιού και όλα τα φρούτα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να διαλυθούν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσουν.
- Λίγο πριν δέσει εντελώς η μαρμελάδα, προσθέτουμε το κονιάκ και το χυμό των πορτοκαλιών.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο και, όταν δέσει καλά, προσθέτουμε το λεμόνι.
- Αφήνουμε τη μαρμελάδα με κόκκινα φρούτα να πάρει άλλες δύο βράσεις και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε.
- Γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια, τα κλείνουμε προσεκτικά και τα τοποθετούμε ανάποδα χωρίς να τα μετακινήσουμε, μέχρι να κρυώσουν.
Μυστικά
Αν μας λείπει κάποιο από αυτά τα φρούτα, αυξάνουμε την ποσότητα από κάποιο από τα υπόλοιπα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 26.