ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑμυγδαλόπιτα με φρούτα του δάσουςΑμυγδαλόπιτα με φρούτα του δάσους

Το μάζαρεν κάποιες φορές περιέχει και μια μπισκοτένια βάση τάρτας. Στη Σουηδία το βρίσκεις έτοιμο σχεδόν παντού, από το σούπερ μάρκετ μέχρι τον τελευταίο φούρνο. Λένε ότι πήρε το όνομά του από τον γαλλο-ιταλό καρδινάλιο και διπλωμάτη Jules Mazarin (1602-1661) – εκείνη την εποχή ήταν σύνηθες να βαφτίζουν τα γλυκά με ονόματα διασήμων. Στην κλασική του μορφή καλύπτεται με ένα λευκό γλάσο ή με σοκολάτα, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορετικές επικαλύψεις. Εδώ το προτείνουμε με κραμπλ βρώμης.

35' προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το μαζαρέν

Για το κραμπλ βρώμης

Διαδικασία

Μαζαρέν

  1. Για το μαζαρέν, ξεκινάμε και ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό την αμυγδαλόπαστα μαζί με τη ζάχαρη για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο και ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Στο τέλος ρίχνουμε το ξύσμα και τις σταγόνες σοκολάτας (αν τα βάλουμε).
  4. Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 18 εκ. φτιάχνουμε έναν πάτο από αλουμινόχαρτο. Βουτυρώνουμε καλά τον πάτο και τα τοιχώματα και σκορπίζουμε παντού το σπασμένο αμύγδαλο φιλέ.
  5. Αδειάζουμε στο τσέρκι το μείγμα του μαζαρέν και σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα κατεψυγμένα σμέουρα, πιέζοντάς τα ελαφρώς προς τα μέσα.

Κραμπλ βρώμης

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με το φτερό όλα μαζί τα υλικά του κραμπλ μέχρι να σχηματιστούν χοντρά κομμάτια ζύμης ή ψίχουλα.
  2. Σκορπίζουμε το κραμπλ στην επιφάνεια του μαζαρέν, θρυμματίζοντάς το σε μικρότερα κομμάτια, αν είναι πολύ μεγάλα.
  3. Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 165°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί τρυπώντας το κέντρο με ένα μαχαιράκι. Αν βγει υγρό, ψήνουμε λίγο ακόμα.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Βρώμη

Άρθρα και Συνταγές με Σμέουρα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών