Μιλφέιγ σηµαίνει «χίλια φύλλα» και αναφέρεται στη σφολιάτα. Φροντίζουµε τα αυγά µας να είναι πολύ φρέσκα.

35' μαγείρεμα
Σύνολο: 35 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα μπερ μπλαν (Beurre Blanc)

Διαδικασία

  1. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190° C (σκάλα 5 στο γκάζι). Σε µια αλευρωµένη επιφάνεια ανοίγουµε τη ζύµη σε παραλληλόγραµµο διαστάσεων 24 x 12 εκ. και την κόβουµε κατά µήκος της κοντής πλευράς στη µέση, ώστε να σχηµατίσουµε 2 τετράγωνα. Κόβουµε κάθε τετράγωνο διαγωνίως στη µέση και σχηµατίζουµε συνολικά τέσσερα τρίγωνα. Βουτυρώνουµε ελαφρώς ένα ρηχό ταψί, απλώνουµε τα τρίγωνα ζύµης και τα αλείφουµε µε το χτυπηµένο αυγό. Ψήνουµε για περίπου 15 λεπτά ή µέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά. Ανοίγουµε την ψηµένη ζύµη κάθε τριγώνου στη µέση. Με τον τρόπο αυτό θα έχουµε 8 λεπτά τρίγωνα.
  2. Παράλληλα, λιώνουµε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, σε µέτρια φωτιά, και σοτάρουµε το πράσο για 10 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. Αλατίζουµε.
  3. Σε µια µικρή κατσαρόλα ρίχνουµε δύο ποτήρια νερό. Βράζουµε το νερό σε δυνατή φωτιά. Σπάµε ένα αυγό σε ένα µικρό πιάτο, χαµηλώνουµε τη φωτιά και ρίχνουµε το αυγό στο νερό που σιγοβράζει. Το ποσάρουµε για 3 λεπτά, µέχρι να σφίξει το ασπράδι, το βγάζουµε προσεκτικά µε τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Ποσάρουµε όλα τα αυγά µε τον ίδιο τρόπο.
  4. Για τη σάλτσα Μπερ Μπλαν: Σοτάρουµε σε µέτρια φωτιά τα κρεµµύδια στο βούτυρο για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν, αλλά χωρίς να πάρουν χρώµα. Προσθέτουµε το κρασί και βράζουµε για 3-4 λεπτά, µέχρι να µειωθεί στο µισό. Προσθέτουµε τον ζωµό ή το νερό και µαγειρεύουµε µέχρι το υγρό να µειωθεί κατά το ένα τρίτο. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και προσθέτουµε το βούτυρο, κοµµάτι-κοµµάτι, ανακατεύοντας συνεχώς µέχρι η σάλτσα να πήξει. Καρυκεύουµε µε αλάτι και λευκό πιπέρι.
  5. Απλώνουµε τα 4 (µισά) τρίγωνα της ζύµης σε µια πιατέλα σερβιρίσµατος, προσθέτουµε από πάνω µία κουταλιά ζεστό πράσο, µετά ένα αυγό ποσέ και λίγη σάλτσα «µπερ µπλαν». Σκεπάζουµε µε τα υπόλοιπα τρίγωνα και σερβίρουµε ραντίζοντας την υπόλοιπη «µπερ µπλαν» στην άκρη της πιατέλας.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών