35' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα μπερ μπλαν (Beurre Blanc)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το μιλφέιγ με πράσα και αυγά ποσέ αρχικά προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190° C (σκάλα 5 στο γκάζι).
- Σε µια αλευρωµένη επιφάνεια ανοίγουµε τη ζύµη σε παραλληλόγραµµο διαστάσεων 24 x 12 εκ. και την κόβουµε κατά µήκος της κοντής πλευράς στη µέση, ώστε να σχηµατίσουµε 2 τετράγωνα. Κόβουµε κάθε τετράγωνο διαγωνίως στη µέση και σχηµατίζουµε συνολικά τέσσερα τρίγωνα.
- Βουτυρώνουµε ελαφρώς ένα ρηχό ταψί, απλώνουµε τα τρίγωνα ζύµης και τα αλείφουµε µε το χτυπηµένο αυγό.
- Ψήνουµε για περίπου 15 λεπτά ή µέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.
- Ανοίγουµε την ψηµένη ζύµη κάθε τριγώνου στη µέση. Με τον τρόπο αυτό θα έχουµε 8 λεπτά τρίγωνα.
- Παράλληλα, λιώνουµε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, σε µέτρια φωτιά, και σοτάρουµε το πράσο για 10 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει.
- Αλατίζουµε.
- Σε µια µικρή κατσαρόλα ρίχνουµε δύο ποτήρια νερό. Βράζουµε το νερό σε δυνατή φωτιά.
- Σπάµε ένα αυγό σε ένα µικρό πιάτο, χαµηλώνουµε τη φωτιά και ρίχνουµε το αυγό στο νερό που σιγοβράζει. Το ποσάρουµε για 3 λεπτά, µέχρι να σφίξει το ασπράδι, το βγάζουµε προσεκτικά µε τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Ποσάρουµε όλα τα αυγά µε τον ίδιο τρόπο.
Για τη σάλτσα Μπερ Μπλαν
- Σοτάρουµε σε µέτρια φωτιά τα κρεµµύδια στο βούτυρο για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν, αλλά χωρίς να πάρουν χρώµα.
- Προσθέτουµε το κρασί και βράζουµε για 3-4 λεπτά, µέχρι να µειωθεί στο µισό.
- Προσθέτουµε τον ζωµό ή το νερό και µαγειρεύουµε µέχρι το υγρό να µειωθεί κατά το ένα τρίτο.
- Χαµηλώνουµε τη φωτιά και προσθέτουµε το βούτυρο, κοµµάτι-κοµµάτι, ανακατεύοντας συνεχώς µέχρι η σάλτσα να πήξει.
- Καρυκεύουµε µε αλάτι και λευκό πιπέρι.
- Απλώνουµε τα 4 (µισά) τρίγωνα της ζύµης σε µια πιατέλα σερβιρίσµατος, προσθέτουµε από πάνω µία κουταλιά ζεστό πράσο, µετά ένα αυγό ποσέ και λίγη σάλτσα «µπερ µπλαν».
- Σκεπάζουµε µε τα υπόλοιπα τρίγωνα και σερβίρουµε το μιλφέιγ με πράσα και αυγά ποσέ ραντίζοντας την υπόλοιπη «µπερ µπλαν» στην άκρη της πιατέλας.