Υλικά
Μερίδες: 5-6
Για τη σάλτσα τόνου
Για την μπεσαμέλ
Διαδικασία
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μπολ.
Σάλτσα τόνου
- Βάζουμε τα κομμένα κρεμμύδια σε ένα μπολάκι, τα αλατίζουμε και τα ανακατεύουμε.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και τα αχνίζουμε για 10-15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σωθεί το νερό και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο και σοτάρουμε τα υλικά για 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, εκτός από τον τόνο, αλατίζουμε ελαφρά και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Κομματιάζουμε τον τόνο, τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε, πιέζοντας με το κουτάλι για να θρυμματιστεί καλά.
- Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να σωθούν εντελώς τα υγρά της σάλτσας. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μπεσαμέλ
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ανακατεύουμε με το σύρμα το γάλα, το αλεύρι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα μέχρι το μείγμα να πάρει βράση και να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να βράζουμε, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα μέχρι το βούτυρο να λιώσει.
- Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε έντονα μέχρι να ενωθούν με το μείγμα και να δέσει η κρέμα.
- Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Αποσύρουμε και αδειάζουμε τη μισή μπεσαμέλ στο μπολ με τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε καλά.
Παστίτσιο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Λαδώνουμε καλά ένα μέτριο ταψί. Στρώνουμε τη μισή ποσότητα ζυμαρικών-μπεσαμέλ και από πάνω απλώνουμε τη σάλτσα τόνου. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα ζυμαρικών-μπεσαμέλ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σκέτη μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τυρί. Ψήνουμε το παστίτσιο μόνο για 30 λεπτά, ώστε να ροδίσει η επιφάνειά του, αλλά να μείνει μελάτο.
Η συνταγή είναι από την αποστολή στο Όρος Σινά και το αφιέρωμα «Η μοναστηριακή κουζίνα του όρους Σινά», που πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.