Καβουρδίζεται σε μια κατσαρόλα χωρίς λιπαρή ουσία, παρά μόνο με τα έλαια του καρυδιού, όταν αυτό προστεθεί στο σκεύος. Στις δοσολογίες της συνταγής δεν διευκρινίζουμε το είδος του ποτηριού, γιατί χρησιμοποιούμε το ίδιο ποτήρι ως μεζούρα για όλα τα υλικά. Υπολογίζουμε ωστόσο ένα μέτριου μεγέθους νεροπότηρο. Νικολέτα Μακρυωνίτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓρήγορος χαλβάς χωρίς σιρόπιΓρήγορος χαλβάς χωρίς σιρόπι
35' προετοιμασία
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για το σιρόπι

Για τον χαλβά

Διαδικασία

Σιρόπι

 1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τις φλούδες για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το υγρό θα αρχίσει να κοχλάζει.
 2. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Χαλβάς

 1. Για να φτιάξουμε τον άλαδο χαλβά βάζουμε στο μάτι της κουζίνας μια βαριά, μέτριου μεγέθους κατσαρόλα, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανάβουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά.
 2. Το καβουρδίζουμε σκέτο για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα.
 3. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και συνεχίζουμε το καβούρδισμα και το συνεχές ανακάτεμα μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει καστανό χρώμα και να σκορπίσει ωραίο άρωμα. Η διαδικασία διαρκεί συνολικά 15-20 λεπτά. Προσέχουμε να μην αρπάξει το σιμιγδάλι και καεί, γιατί θα πικρίσει και θα χαλάσει η γεύση του.
 4. Προσθέτουμε τις σταφίδες και την καρυδόψιχα και καβουρδίζουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
 5. Σουρώνουμε το σιρόπι και το προσθέτουμε στο σιμιγδάλι σε δόσεις και προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει έντονα, ανακατεύοντας συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα.
 6. Μόλις ρίξουμε όλο το σιρόπι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
 7. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια καθαρή πετσέτα και με το καπάκι και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει το σιρόπι. Αυτό είναι το μυστικό στον καλό, άλαδο χαλβά: το καλό καβούρδισμα και η αναμονή να απορροφηθεί το σιρόπι, για να μαλακώσει το σιμιγδάλι.
 8. Αδειάζουμε τον χαλβά σε φόρμα για κέικ ή ζελέ, πιέζουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι και αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να σταθεί.
 9. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε πιατέλα για να ξεφορμάρουμε τον χαλβά και σερβίρουμε.
 10. Επειδή δεν περιέχει λάδι που κρατάει τον χαλβά συμπαγή και συνεκτικό, το γλυκό δεν κόβεται σε κομμάτια, αλλά σπάει, διαλύεται. Σερβίρουμε λοιπόν με κουτάλι, σε ατομικά μπολ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών