ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜωσαϊκό με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σάλτσα φράουλαςΜωσαϊκό με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σάλτσα φράουλας
30' προετοιμασία
20' ψήσιμο
4 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 20'

Υλικά

Τεμάχια: 10-12

Για το μωσαϊκό

Για το κραμπλ

Διαδικασία

Κραμπλ αμυγδάλου

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την πούδρα αμυγδάλου, το αλεύρι, την άχνη και το βούτυρο και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα κάπως λασπώδες, σαν βρεγμένη άμμο.
  2. Το πλάθουμε να γίνει σφιχτό ζυμάρι, το πλάθουμε σε μπάλα και το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη.
  3. Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα.
  5. Στρώνουμε ένα ευρύχωρο ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  6. Βγάζουμε το κραμπλ αμυγδάλου από το ψυγείο και με τα χέρια μας το κόβουμε σε μικρά, ακαθόριστα κομμάτια, αλλά με ίδιο μέγεθος.
  7. Τα σκορπίζουμε ομοιόμορφα στο ταψί και φουρνίζουμε.
  8. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι τα κομμάτια να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
  9. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κραμπλ να κρυώσει καλά.

Μωσαϊκό

  1. Στερεώνουμε ένα ανοξείδωτο μπολ στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό (φτιάχνουμε δηλαδή ένα μπεν μαρί).
  2. Βάζουμε στο μπολ την κουβερτούρα, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα μέχρι να φτιάξουμε μια λεία, βελούδινη και γυαλιστερή σοκολατένια κρέμα.
  3. Αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
  4. Προσθέτουμε το κρύο κραμπλ και ανακατεύουμε για να σκορπίσουν ομοιόμορφα τα κομμάτια.
  5. Ντύνουμε με διάφανη μεμβράνη το εσωτε- ρικό μιας μέτριας μακρόστενης φόρμας για κέικ, φροντίζοντας οι άκρες της μεμβράνης να εξέχουν αρκετά από τη φόρμα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα του μωσαϊκού στη φόρμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα.
  7. Το καλύπτουμε με τις άκρες της μεμβράνης που εξέχουν και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες (ή στην κατάψυξη για 2 ώρες), μέχρι να σφίξει καλά.
  8. Το ξεφορμάρουμε ανασηκώνοντάς το με τη μεμβράνη, ώστε να βγει από τη φόρμα, αφαιρούμε προσεκτικά τη μεμβράνη και το σερβίρουμε κομμένο σε φέτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 203.

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών