Υλικά
Τεμάχια: 10-12
Για το μωσαϊκό
Για το κραμπλ
Διαδικασία
Κραμπλ αμυγδάλου
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την πούδρα αμυγδάλου, το αλεύρι, την άχνη και το βούτυρο και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα κάπως λασπώδες, σαν βρεγμένη άμμο.
- Το πλάθουμε να γίνει σφιχτό ζυμάρι, το πλάθουμε σε μπάλα και το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη.
- Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Στρώνουμε ένα ευρύχωρο ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Βγάζουμε το κραμπλ αμυγδάλου από το ψυγείο και με τα χέρια μας το κόβουμε σε μικρά, ακαθόριστα κομμάτια, αλλά με ίδιο μέγεθος.
- Τα σκορπίζουμε ομοιόμορφα στο ταψί και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι τα κομμάτια να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κραμπλ να κρυώσει καλά.
Μωσαϊκό
- Στερεώνουμε ένα ανοξείδωτο μπολ στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό (φτιάχνουμε δηλαδή ένα μπεν μαρί).
- Βάζουμε στο μπολ την κουβερτούρα, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα μέχρι να φτιάξουμε μια λεία, βελούδινη και γυαλιστερή σοκολατένια κρέμα.
- Αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
- Προσθέτουμε το κρύο κραμπλ και ανακατεύουμε για να σκορπίσουν ομοιόμορφα τα κομμάτια.
- Ντύνουμε με διάφανη μεμβράνη το εσωτε- ρικό μιας μέτριας μακρόστενης φόρμας για κέικ, φροντίζοντας οι άκρες της μεμβράνης να εξέχουν αρκετά από τη φόρμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα του μωσαϊκού στη φόρμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα.
- Το καλύπτουμε με τις άκρες της μεμβράνης που εξέχουν και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες (ή στην κατάψυξη για 2 ώρες), μέχρι να σφίξει καλά.
- Το ξεφορμάρουμε ανασηκώνοντάς το με τη μεμβράνη, ώστε να βγει από τη φόρμα, αφαιρούμε προσεκτικά τη μεμβράνη και το σερβίρουμε κομμένο σε φέτες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 203.