Μην απορήσετε με τη μεγάλη ποσότητα μαϊντανού, μαγειρεύεται όπως άλλα χόρτα με κρέας σε παραδοσιακές χορτομαγειρείες, δεν χρησιμοποιείται όπως συνήθως ως μυρωδικό. Τη συνταγή μάς έδωσαν δύο ορεσίβιες κυράδες, η Ιωάννα Παπαγιαννέα Μαυρίκη και η κόρη της Ελένα, από την παμπάλαια ταβέρνα Μαυρίκης στην επάνω μεριά Αλαγονίας.
15'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 45'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας και το 1 κρεμμύδι για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη δάφνη και τα 2 ποτήρια ντομάτα και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε, χωρίς να προσθέσουμε νερό, για 1 ώρα και 30 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Ελέγχουμε και αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό, καυτό.
- Παράλληλα σε άλλη, μεγαλύτερη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το δεύτερο κρεμμύδι με τον μαϊντανό για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Ρίχνουμε την υπόλοιπη ντομάτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο μαϊντανός.
- Μεταφέρουμε με προσοχή το κρέας με τη σάλτσα του στην κατσαρόλα με τον μαϊντανό, ανακατεύουμε προσεκτικά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, Αγιωργίτικο, Νεμέα ή σε ένα εκρηκτικό χαρμάνι με Μαυροδάφνη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.