Το γ(κ)ιουβέτσι είναι ένα καθαρά αστικό φαγητό, που στη Σμύρνη φτιαχνόταν κυρίως με αρνί, με αρκετά λιπαρά κομμάτια, για νοστιμιά. Το μοσχάρι είναι κατοπινή παραλλαγή.
Συχνά το μαγείρευαν και με όρνιθα, προσθέτοντας και εποχικά μποστανικά, όπως μελιτζάνες, φασολάκια και κολοκύθια, καθώς και αρκετά περισσότερο ελαιόλαδο, για να νοστιμίσει το κάπως πιο άπαχο κρέας της.

30' προετοιμασία
2 ώρες και 10' μαγείρεμα
20' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μοσχάρι γιουβέτσι με κασέρι, αρχικά αλατίζουμε το μοσχάρι.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  3. Σοτάρουμε το μοσχάρι για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Ρίχνουμε τα ντοματάκια, το φύλλο δάφνης και τον ζωμό.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το μοσχάρι να μαλακώσει.
  8. Μεταφέρουμε σε πήλινο σκεύος ή ταψί.
  9. Προσθέτουμε το κριθαράκι, τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 20 λεπτά.
  11. Αποσύρουμε και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.
  12. Προσαρμόζουμε το αλατοπίπερο (προσοχή, το κασέρι είναι αλμυρό) και σερβίρουμε το μοσχάρι γιουβέτσι με κασέρι σε πιάτα.
  13. Κάθε πιάτο, με μοσχάρι γιουβέτσι με κασέρι, το περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με κασέρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Άρθρα και Συνταγές με Κριθαράκι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών