ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχάρι με κυδώνια, δαμάσκηνα και πράσαΜοσχάρι με κυδώνια, δαμάσκηνα και πράσα
30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μοσχάρι κυδωνάτο, αρχικά, πλένουμε το μοσχάρι και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Αυτό το κάνουμε για να ροδίσει καλά στο σοτάρισμα και να νοστιμίσει.
  2. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προτιμότερο ρηχή και φαρδιά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  3. Προσθέτουμε το λάδι (ή το βούτυρο ή το μείγμα των δύο) και το μοσχάρι, και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα των υλικών για 4 - 5 λεπτά.
  5. Μετά ρίχνουμε τον διαλυμένο πελτέ, αλάτι, πιπέρι και τα αρωματικά, αν τα βάλουμε.
  6. Μόλις κοχλάσει καλά το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
  7. Εν τω μεταξύ, ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια. Επειδή η φλούδα των κυδωνιών είναι σκληρή, για μεγαλύτερη ευκολία χρησιμοποιούμε είτε ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι είτε το peeler, το ειδικό ξεφλουδιστήρι που χρησιμοποιούμε για τις πατάτες. Δεν χρειάζεται να τα τρίψουμε με λεμονόκουπα ώστε να μη μαυρίσουν, αφού ούτως ή άλλως θα σκουρύνουν στο μαγείρεμα και θα πάρουν το χρώμα του φαγητού.
  8. Κόβουμε τα κυδώνια σε φέτες κυδωνάτες πάχους περίπου 2 εκ.
  9. Τις ρίχνουμε σε ένα μπολ τις ανακατεύουμε με την καστανή ζάχαρη.
  10. Τακτοποιούμε τις φέτες των κυδωνιών ανάμεσα στα κομμάτια του μοσχαριού.
  11. Στη συνέχεια, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά να ξανακοχλάσει το φαγητό, χαμηλώνουμε μετά πάλι, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 30 - 40 λεπτά ή μέχρι να γίνει το μοσχάρι, να μαλακώσουν τα κυδώνια και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
  12. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό. Επίσης, δεν ανακατεύουμε το φαγητό με κουτάλα, για να μη χαλάσει η όψη του, αλλά σείουμε, όποτε χρειαστεί, την κατσαρόλα.
  13. Συνοδεύουμε, το μοσχάρι κυδωνάτο, με ψωμί φρυγανισμένο, αρτυμένο με λάδι και ρίγανη.

Ένα ερυθρό κρασί από Αγιωργίτικο, μονοποικιλιακό ή χαρμάνι με Cabernet Sauvignon, ένα χαρμάνι από Ξινόμαυρο, Merlot, Syrah, ένα Merlot.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Κυδώνι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών