20' προετοιμασία
2 ώρες και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για το μοσχάρι με κυδώνια, δαμάσκηνα και πράσα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα, και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. 
  2. Αλατίζουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Βγάζουμε το μοσχάρι με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα πιάτο.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα με το λάδι, ρίχνουμε τα πράσα και το σκόρδο και σοτάρουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  5. Ρίχνουμε το κρασί, το μοσχάρι και τη δάφνη και μετριάζουμε τη φωτιά. 
  6. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 1 1/2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το μοσχάρι.
  7. Ρίχνουμε τα κυδώνια, μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα.
  8. Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τα υγρά εξατμισθούν, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τις δάφνες.
  10. Περιχύνουμε με το ξίδι και πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  11. Μοιράζουμε στα πιάτα το μοσχάρι με κυδώνια, δαμάσκηνα και πράσα και σερβίρουμε.

Μυστικά

  • Ο σεφ προτείνει να γαρνίρουμε το φαγητό με τηγανητά φύλλα φασκόμηλου. Θα χρειαστούμε φρέσκα φύλλα φασκόμηλου που θα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι που έχουμε αφήσει να κάψει καλά για 3 – 4 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τα σκορπίζουμε στα πιάτα.
  • Στη Φλώρινα, το ίδιο φαγητό μαγειρεύουν και με χοιρινό. Αν το προτιμάτε, επιλέξτε ένα ζουμερό κομμάτι όπως σπάλα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών