20'
προετοιμασία
2 ώρες και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για το μοσχάρι με κυδώνια, δαμάσκηνα και πράσα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα, και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Αλατίζουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Βγάζουμε το μοσχάρι με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα πιάτο.
- Στην ίδια κατσαρόλα με το λάδι, ρίχνουμε τα πράσα και το σκόρδο και σοτάρουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε το κρασί, το μοσχάρι και τη δάφνη και μετριάζουμε τη φωτιά.
- Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 1 1/2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το μοσχάρι.
- Ρίχνουμε τα κυδώνια, μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τα υγρά εξατμισθούν, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τις δάφνες.
- Περιχύνουμε με το ξίδι και πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Μοιράζουμε στα πιάτα το μοσχάρι με κυδώνια, δαμάσκηνα και πράσα και σερβίρουμε.
Μυστικά
- Ο σεφ προτείνει να γαρνίρουμε το φαγητό με τηγανητά φύλλα φασκόμηλου. Θα χρειαστούμε φρέσκα φύλλα φασκόμηλου που θα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι που έχουμε αφήσει να κάψει καλά για 3 – 4 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τα σκορπίζουμε στα πιάτα.
- Στη Φλώρινα, το ίδιο φαγητό μαγειρεύουν και με χοιρινό. Αν το προτιμάτε, επιλέξτε ένα ζουμερό κομμάτι όπως σπάλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 106.