20'
προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
10'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μοσχαρίσιο ρολό γεμιστό με ζαμπόν και σπανάκι αρχικά, προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170° C (σκάλα 3 στο γκάζι).
- Στη συνέχεια, σε µια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουµε 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγµένο) για περίπου 5-6 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουµε το ζαµπόν, το σκόρδο, τον µαϊντανό, τη µουστάρδα και το ξύσµα λεµονιού, αλατοπιπερώνουµε, ανακατεύουµε για 1 λεπτό και αποσύρουµε από τη φωτιά.
- Απλώνουµε τη μοσχαρίσια φέτα σε λεία επιφάνεια και την αλατοπιπερώνουµε.
- Καλύπτουµε την επιφάνεια µε τη γέµιση και τυλίγουµε σε ρολό.
- Τυλίγουµε το µπέικον πάνω από το μοσχάρι και δένουµε µε σπάγκο µαγειρικής ώστε να µη γλιστρήσει το µπέικον.
- Ζεσταίνουµε το λάδι και το υπόλοιπο βούτυρο σε µια φαρδιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουµε το ρολό για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Το βγάζουµε προσεκτικά και το βάζουµε στο κέντρο ενός µέτριου ταψιού.
- Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουµε τα καρότα, τις πατάτες και τα κρεµµύδια για περίπου 4 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, και τα αδειάζουµε στο ταψί, γύρω από το ρολό.
- Ρίχνουµε στην κατσαρόλα µε το λάδι όπου σοτάραµε τα λαχανικά 80 ml από το κρασί και βράζουµε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
- Περιχύνουµε το μοσχάρι µε το κρασί και τα υγρά της κατσαρόλας και ψήνουµε για περίπου 30 λεπτά, µέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
- Βγάζουµε για λίγο από τον φούρνο, καλύπτουµε το ταψί µε αλουµινόχαρτο και συνεχίζουµε το ψήσιµο για άλλα 45-50 λεπτά ή µέχρι οι χυµοί του να βγαίνουν διάφανοι όταν το τρυπάµε µε ένα λεπτό µαχαίρι.
- Βγάζουµε το ρολό σε ένα ξύλο κοπής και το αφήνουµε για περίπου 10 λεπτά να «σταθεί».
- Βγάζουµε τα λαχανικά µε τρυπητή κουτάλα σε µια πιατέλα σερβιρίσµατος.
- Σουρώνουµε τα υγρά του ταψιού σε µια µικρή κατσαρόλα, ρίχνουµε το υπόλοιπο κρασί και αλατοπίπερο και βράζουµε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Αφαιρούµε τους σπάγκους από το ρολό, το κόβουµε σε φέτες και το απλώνουµε στην πιατέλα µε τα λαχανικά.
- Περιχύνουµε µε τη σάλτσα και σερβίρουµε το μοσχαρίσιο ρολό γεμιστό με ζαμπόν και σπανάκι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε από τη σειρά βιβλίων του Γαστρονόμου, Κουζίνες του κόσμου.