1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη φάβα
Διαδικασία
Φάβα
- Για να φτιάξουμε την φάβα πλένουμε πολύ καλά τη φάβα σε σουρωτό.
- Τη βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με 1½ λίτρο νερό και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει.
- Αφαιρούμε τον αφρό με μια κουτάλα, ρίχνουμε αλάτι και το κρεμμύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουμε για περίπου 50 ́ - 1 ώρα, μέχρι να διαλυθεί σχεδόν, να λιώσει η φάβα και να πιει τα υγρά της.
- Ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος 1 - 2 φορές για να μην κολλήσει - δεν πρέπει να το κάνουμε συχνά, γιατί βγάζει το άμυλό της και μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό για να μην κολλήσει.
- Αν παρ’ όλα αυτά χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό κατά το μαγείρεμα
- Στο τέλος, προσθέτουμε το λάδι και το λεμόνι και ανακατεύουμε έντονα για να γίνει σαν πηχτή κρέμα. αν τη θέλουμε πιο λεία, την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ με το λάδι και το λεμόνι.
Μοσχιοί
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τους μοσχιούς, μαζί με τη δάφνη, την κανέλα, τους κόκκους πιπεριού, τη μισή ποσότητα ξιδιού και 500 ml νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
- Βγάζουμε τους μοσχιούς με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος, σουρώνουμε το νερό και το κρατάμε στην άκρη.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο ξίδι, το μέλι, το νερό όπου βράσαμε τους μοσχιούς και 500 ml νερό ακόμη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μετριάζουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
- Κόβουμε τους μοσχιούς στη μέση, τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε απαλά για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
- Σερβίρουμε τη φάβα με τους μοσχιούς και τα κρεμμυδάκια.
Μυστικά
* λέγονται και μοσχοχτάποδα, είναι μικρότερα από τα χταπόδια και έχουν μία μόνο σειρά από βεντούζες, ενώ τα χταπόδια έχουν δύο - σε ψαρομανάβικα, σε ψαραγορές και ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ. * βρίσκουμε και έτοιμα, καθαρισμένα κρεμμυδάκια του στιφάδου στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 107.