1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη φάβα

Διαδικασία

Φάβα

  1. Για να φτιάξουμε την φάβα πλένουμε πολύ καλά τη φάβα σε σουρωτό.
  2. Τη βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με 1½ λίτρο νερό και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει.
  3. Αφαιρούμε τον αφρό με μια κουτάλα, ρίχνουμε αλάτι και το κρεμμύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  4. Σιγοβράζουμε για περίπου 50 ́ - 1 ώρα, μέχρι να διαλυθεί σχεδόν, να λιώσει η φάβα και να πιει τα υγρά της.
  5. Ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος 1 - 2 φορές για να μην κολλήσει - δεν πρέπει να το κάνουμε συχνά, γιατί βγάζει το άμυλό της και μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό για να μην κολλήσει.
  6. Αν παρ’ όλα αυτά χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό κατά το μαγείρεμα
  7. Στο τέλος, προσθέτουμε το λάδι και το λεμόνι και ανακατεύουμε έντονα για να γίνει σαν πηχτή κρέμα. αν τη θέλουμε πιο λεία, την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ με το λάδι και το λεμόνι.

Μοσχιοί

  1. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τους μοσχιούς, μαζί με τη δάφνη, την κανέλα, τους κόκκους πιπεριού, τη μισή ποσότητα ξιδιού και 500 ml νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Βγάζουμε τους μοσχιούς με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος, σουρώνουμε το νερό και το κρατάμε στην άκρη.
  3. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  4. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ξίδι, το μέλι, το νερό όπου βράσαμε τους μοσχιούς και 500 ml νερό ακόμη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μετριάζουμε τη φωτιά.
  5. Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  6. Κόβουμε τους μοσχιούς στη μέση, τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε απαλά για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
  7. Σερβίρουμε τη φάβα με τους μοσχιούς και τα κρεμμυδάκια.

Μυστικά

* λέγονται και μοσχοχτάποδα, είναι μικρότερα από τα χταπόδια και έχουν μία μόνο σειρά από βεντούζες, ενώ τα χταπόδια έχουν δύο - σε ψαρομανάβικα, σε ψαραγορές και ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ. * βρίσκουμε και έτοιμα, καθαρισμένα κρεμμυδάκια του στιφάδου στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 107.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Φάβα

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών