30'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τον μπακαλιάρο στον φούρνο πλακί με σταφίδες ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και έπειτα σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ξανθύνουν.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσει ελαφρώς και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά.
- Μετριάζουμε τη θερμοκρασία, ρίχνουμε τις σταφίδες και τη ρίγανη και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί (που να χωράει τα κομμάτια του ψαριού σε μονή στρώση) και στρώνουμε τις φέτες πατάτας με τρόπο ώστε να μισοκαλύπτει η μία την άλλη. Απλώνουμε πάνω τους το 1/3 της σάλτσας τομάτας που ετοιμάσαμε και τακτοποιούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μονή στρώση. Τον καλύπτουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι και να ψηθούν οι πατάτες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.