ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακαλιάρος ελαφρόπαστος απο τον Χριστόφορο ΠέσκιαΜπακαλιάρος ελαφρόπαστος απο τον Χριστόφορο Πέσκια

Μπακαλιάρος στον φούρνο πλακί με σταφίδες

 

Ένα από τα ωραιότερα καθημερινά φαγητά που φτιάχνουν στην ύπαιθρο της Αττικής είναι αυτός ο μπακαλιάρος στον φούρνο πλακί με σταφίδες. Το φαγητό αυτό δεν είχε εποχικότητα, γιατί ο παστός μπακαλιάρος ήταν βρισκούμενος όλο τον χρόνο στον μπακάλη, ωστόσο το προτιμούσαν περισσότερο τον χειμώνα και βέβαια στη γιορτή του Ευαγγελισμού. Για εμάς το μαγείρεψε η κ. Σοφία Μανώλη από τα Μεσόγεια.

Μπακαλιάρος στον φούρνο πλακί με σταφίδες

30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον μπακαλιάρο στον φούρνο πλακί με σταφίδες ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και έπειτα σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ξανθύνουν.
  2. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσει ελαφρώς και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά.
  3. Μετριάζουμε τη θερμοκρασία, ρίχνουμε τις σταφίδες και τη ρίγανη και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί (που να χωράει τα κομμάτια του ψαριού σε μονή στρώση) και στρώνουμε τις φέτες πατάτας με τρόπο ώστε να μισοκαλύπτει η μία την άλλη. Απλώνουμε πάνω τους το 1/3 της σάλτσας τομάτας που ετοιμάσαμε και τακτοποιούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μονή στρώση. Τον καλύπτουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φουρνίζουμε.
  6. Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι και να ψηθούν οι πατάτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

Άρθρα και Συνταγές με Μπακαλιάρος

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών