20'
προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
3 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 50'
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 25x30 εκ.Για τη γέμιση
Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μπακλαβά με φουντούκια, αρχικά ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
- Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε λίγο το ταψί.
- Ανακατεύουμε τα φουντούκια με τη ζάχαρη.
- Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε στη μέση, κάθετα στη μακριά πλευρά. Σχηματίζουμε δηλαδή 20 μικρότερα φύλλα.
- Απλώνουμε τα πρώτα 10 φύλλα στο ταψί, το καθένα καλά βουτυρωμένο.
- Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο.
- Περιχύνουμε την επιφάνεια με όσο βούτυρο μας έχει μείνει.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να παγώσει το βούτυρο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C.
- Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε προσεκτικά τον μπακλαβά μέχρι κάτω, μπακλαβαδωτά.
- Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό (περίπου 2 κουτ. σούπας), ώστε να μη σηκωθούν τα φύλλα κατά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνεια.
Σιρόπι
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4λεπτά, μέχρι να δέσει.
- Ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. (Αν ρίξουμε στο νύχι μας μία σταγόνα από το σιρόπι, θα πρέπει να σταθεί και να μην πέσει).
- Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά και, όπως είναι ζεστός, τον περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.
- Αφήνουμε, τον μπακλαβά με φουντούκια, περίπου 3 ώρες, για να απορροφήσει το σιρόπι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 126.